Från vänster Jenny Widing - PR-ansvarig, Terese Hulling, Ingemar Alstermark - Sponsorinsamlingsansvarig och Jan Aronson - Lagkapten för Team Rynkeby - God Morgon Täby. Foto: Willy Schånberg

Hjältarna i Team Rynkeby kom till Lysekil – cyklar för välgörenhet

2021-07-12 På söndagseftermiddagen rullade 45 cyklister i gula tröjor in i Lysekil, som var första etappmål på en veckolång cykling. De cyklar nära 100 mil längs Västkusten, från Strömstad till slutmålet, som är Pildammsparken i Malmö, dit de når kommande lördag.

På söndagseftermiddagen rullade 45 cyklister i gula tröjor in i Lysekil, som var första etappmål på en veckolång cykling. De cyklar nära 100 mil längs Västkusten, från Strömstad till slutmålet, som är Pilgrimsparken i Malmö, dit de når kommande lördag.

Det är Täbylaget Team Rynkeby – God Morgon som genomför sin årliga välgörenhetsmanifestation #barndomutansjukdom till förmån för Barncancerfonden.
Team Rynkeby – God Morgon är ett välgörenhetsprojekt som årligen samlar in pengar till förmån för svårt sjuka barn och inkluderar varje år en lagcykling till Paris. Teamet vill med sina gula kläder och cyklar skapa uppmärksamhet kring barncancer och behovet av forskningsstöd längs rutten.
Alla deltagarna är starkt motiverade att göra en stor insats för att samla in pengar till Barncancerfonden. Som cyklist eller servicepersonal måste man även kunna täcka kostnaden för sin egen medverkan.
”Vi cyklar för alla barns rätt till en #barndomutansjukdom. Barndomen ska vara fylld av nyfikenhet, upptäckarglädje och glada minnen. Första sommarlovet, första cykeln, första skoldagen. Ett barn som ska få uppleva barndom, inte sjukdom. Under vecka 28 uppmärksammar vi detta genom att cykla genom Sverige samtidigt som vi samlar in pengar till Barncancerfonden”, säger Jan Aronson, lagkapten för Team Rynkeby – God Morgon Täby.
Projektet startades 2002 i Danmark med 11 motionscyklister och har genom åren vuxit rejält.
Idag består Team Rynkeby av 2 400 motionscyklister och 550 medhjälpare fördelat på 59 lokala lag från Danmark, Sverige, Finland, Norge, Färöarna, Island, Tyskland och Schweiz.
I år skulle totalt 2100 cyklister från åtta länder, tillsammans med sina respektive serviceteam, ta sig 120 mil ned till den franska huvudstaden. Den rådande pandemin satte dock stopp för denna årliga tradition. Trots detta genomför cyklisterna i år en cykeltur under vecka 28, där de olika lagen i stället cyklar runt i Sverige med målet att fortsätta samla in pengar till Barncancerfonden.
Söndagens första etapp bjöd på motvind och de 16 milen från Strömstad till Lysekil tog lite längre tid än beräknat, så det blev en sen lunch i Bovallstrand. Efter lunchuppehållet bar det av mot Kungshamn, Smögen och sedan till Nordens Ark för en kortare sista paus, innan sista delsträckan till Lysekil. De nådde Lysekil vid 18-tiden, nästan tio timmar från starten i Strömstad.
Loppet avslutades för dagen vid kyrkan, efter en rundtur i stan. Sedan blev det ”After bike” på Anderssons kaj med eftersnack, mat, vila och uppladdning inför måndagens etapp. Dagen avslutades med middag på Havsbadet.
På måndagmorgonen gick starten till nästa etappmål, som är Stenungsund och ytterligare 15 mil skall avverkas. Därefter blir det dagsetappmål till Göteborg, Varberg, Laholm och Helsingborg, innan man når slutmålet i Malmö på lördag.
I Sverige har intresset ökat rejält och totalt har Team Rynkeby – God Morgon Sverige samlat in stora summor till bland annat Barncancerfonden. Välgörenhetscykelprojektet är en av Barncancerfondens största givare sedan flera år tillbaka.
Loppet vecka 28 går att följa på www.team-rynkeby.se

Vill man bidra till insamlingen under vecka 28 – #barndomutansjukdom: www.barncancerfonden.se/event/team-rynkeby-god-morgon/

Text och foto:
Willy Schånberg

Publicerad: Uppdaterad:
Annons
Nyhetsarkiv