Hennes mor vägrades begravning – nu ändrar sig kyrkoherden

Kyrkoherde Hans Wolfbrandt: ”Vi följer biskopens rekommendationer”

2016-12-12 Lysekils kyrka har fått stor uppmärksamhet över hela landet de senaste dagarna sedan kyrkoherde Hans Wolfbrandt sagt nej till en begravningsceremoni för en kremerad person.
– Jag efterlyser en större värdighet i sådan här situation, där man talar om vilka alternativ som står till buds, säger Jessica Milké­witz, som planerar en begravningsceremoni för sin mamma Eva.
På måndagseftermiddagen meddelade dock kyrkoherde Hans Wolfbrandt att man har ändrat beslutet och är beredda att göra ett undantag efter samtal med stiftet.

Eva Milkéwitz bodde i Lysekil under 20 år. Hon hade ett livs­långt medlemskap i Svenska kyrkan och tyckte om att gå i kyrkan.

Den sista tiden av sitt liv bodde hon uppe hos sin dotter Jessica i Jämtland.

– Efter min mamma avled kändes det helt naturligt för mig att begravningsceremonin skulle äga rum i just Lysekil. Det var i Lysekil min mamma trivdes allra bäst och där hade hon de flesta av sina vänner, berättar Jessica.
Hon tog kontakt med en lokal begravningsbyrå i Östersund och framförde sina önskemål – en  ceremoni i en kyrka i Lysekil och sedan askspridning i Gullmarsfjorden kommande vår.

Men detta satte kyrkoherden Hans Wolfbrand i Lysekil stopp för. Orsaken var att man inte kunde ha en begravningsgudstjänst med en urna i Lysekils kyrka.

På måndagseftermiddagen meddelade dock kyrkoherden:

-Efter samtal och samråd med stiftet har jag beslutat att göra ett undantag för detta aktuella fall. Den uppkomna situationen har ställt oss inför fullbordat faktum. De rekommendationer som finns kommer vi att arbeta vidare efter. Det är viktigt med en tidig kontakt mellan sorgehus och församling tillika ett bra samarbete med begravningsbyråerna. Inget av detta har riktigt fallit på plats i det uppmärksammade fallet. Jag gör därför en ny bedömning och ändrar tidigare beslut. Min förhoppning är att samarbetet och dialogerna i framtiden skall bli bättre. Vi får se över våra rutiner och praxis och hoppas att det skall underlätta framöver, säger Hans Wolfbrandt

Läs mer i papperstidningen eller på buyandread.

https://www.buyandread.com/next/pub.htm?pub=lysekilsposten

Publicerad: Uppdaterad:
Ahlbin Gustafssonahlbin@lysekilsposten.se0523-667081
Nyhetsarkiv