Här är de externa vaccinatörer som vaccinerar invånare i fas fyra

2021-03-30 Nu är det klart vilka 18 externa vaccinatörer som Västra Götalandsregionen (VGR) avser teckna avtal med om att vaccinera invånare i fas fyra. – Det är bra att denna pusselbit nu är på plats. Det betyder att vi snart kan presentera hela planen för var och hur invånare i fas fyra kommer att vaccineras i Västra Götaland, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare.

Fas fyra är den sista av faserna i VGR:s vaccinationsplan. Den följer Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning och i fas fyra ingår vuxna från 18 år och som inte prioriterats i fas ett till tre. I Västra Götaland uppskattas fas fyra till cirka 800 000 personer och vaccinationer kan preliminärt starta under juni.

–  När start kan ske för fas fyra är som vi tidigare sagt helt beroende på vaccintillgången. Vi vaccinerar fortsatt i fas två nu, understryker Kristine Rygge.

I tabellen nedan presenteras vaccinatörerna och vilka områden de genom upphandlingen har lämnat anbud att vaccinera inom. Även om antalet externa vaccinatörer är olika i de olika nämndområdena betyder inte detta att täckningen kommer vara lägre i dessa områden utan detta speglar vaccinatörernas anbud. Dessa områden, liksom listan över vaccinatörer, kan komma att förändras.

Vaccinatörerna har inte helhetsansvar för hela områden utan de är tilldelade uppdrag i respektive område. I faktarutan längre ner i texten står vilka kommuner som ingår i varje hälso- och sjukvårdsnämnd (HSN).

Anbudsgivare Anbudsområde
HSN G HSN N HSN S HSN V HSN Ö
AB Previa X
Digital Medical Supply Sweden AB X X X
Din Klinik Väst Holding AB X X X X
Doktor24 Healthcare AB X X X X X
Doktorbjörn AB X
Heartbeat AES Uddevalla AB X
iDoc AB X
Kronans Droghandel Apotek AB X X X X X
Legehuset Sverige AB X X X
MD International AB X X X
Medpro Clinic Group AB X X X
Nötkärnan Kållered Familjeläkare och BVC AB X
Personlig engagerad arbetsmiljöpartner i väst AB X
Svea Vaccin AB X X
TEAM hälso & friskvård AB X
Vaccina AB X X X X X
VaccinDirekt i Sverige AB X X
Vårdbilar Sverige AB X

Vilka lokaler som kommer att användas är inte helt klart hos alla vaccinatörer, inte heller vilka som kommer att använda sig av exempelvis drive-in lösningar. Lokaler som kan komma i fråga är till exempel sporthallar, apotek, hotell och konferensanläggningar.

– Det kommer att vara många vaccinationsställen i Västra Götaland och som invånare kan man under fas fyra välja själv var man vill vaccinera sig, säger Kristine Rygge.

Primärvården och sjukhusen i Västra Götaland kommer också att vaccinera under fas fyra. VGR återkommer med mer information när den finns.

Fakta: Dessa invånare företräder de fem hälso- och sjukvårdsnämnderna

Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd (HSN G): Invånare som bor i Göteborgs kommun.

Norra hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN N): Invånare som bor i kommunerna i Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Lysekil, Mellerud, Munkedal, Orust, Sotenäs, Strömstad, Tanum, Trollhättan, Uddevalla, Vänersborg eller Åmål.

Södra hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN S): Invånare som bor i kommunerna Bollebygd, Borås, Herrljunga, Mark, Svenljunga, Tranemo, Ulricehamn och Vårgårda.

Västra hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN V): Invånare som bor i kommunerna Ale, Alingsås, Härryda, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn eller Öckerö.

Östra hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN Ö): Invånare som bor i kommunerna Essunga, Falköping, Grästorp, Gullspång, Götene, Hjo, Karlsborg, Lidköping, Mariestad, Skara, Skövde, Tibro, Tidaholm, Töreboda och Vara.

Fakta: Länkar till vilka som ingår i faserna och VGR:s vaccinationsplan

Länk till Folkhälsomyndighetens sida om vilka som ingår i de fyra faserna

Länk till Västra Götalandsregionens vaccinationsplan:

 

Publicerad: Uppdaterad:
Annons
Nyhetsarkiv