En grupp elever, Linnea Rosander, från Lomma utanför Malmö, Tova Persson, från Trelleborg och Kasper Weibull Kimrin, Trelleborg, har fått en ny syn på estetiska ämnen. De har insett att de kan kombineras med naturvetenskapliga ämnen på ett inspirerande sätt.
Men de berättar att de inte var så förtjusta i projektet från början.
– Nästan alla kände likadant – vi hade ju valt naturvetenskap, inte estetiska programmet, berättar de.
Men snart började eleverna se projektet i ett nytt ljus.
– Nu skulle vi gärna fortsätta. Det är synd att det är över, resonerar tre elever som är eniga om att projektet varit både roligt och lärorikt.
– Vi har lärt oss hur konst och vetenskap kan samverka, vilket är annorlunda mot vad vi brukar göra på lektionerna, påpekar Linnea, Tova och Kasper.
Kursen inleddes med att eleverna fick experimentera med olika tekniker för att få de nödvändiga verktygen som behövs, förklarar konstnären och illustratören Annika Rockström, som leder konstprojektet tillsammans med lärarna i marinbiologi, Cristina Bernardez Marti och Karin Hollertz Valentinsson.
Eleverna studerade och målade sedan av cd-liknande skivor, så kallade Virtue-skivor, med påväxt av olika organismer.
Några valde att avbilda organismerna som de såg dem, medan andra tolkade sina motiv mer konstnärligt, förklarar Annika Rockström.
Målet med projektet är att se på vilket sätt teckning och målning kan bidra till både en större förståelse för havets djur och växter genom att utforska mer, men också kunna förmedla det man ser till andra människor, förklarar Cristina Bernardez Marti.
Projektet inkluderade även ett samarbete med Strömstad Gymnasium där eleverna gemensamt arbetade med att illustrera de sju principerna för ”Havsmedvetenhet”.
– Detta årtionde, som FN benämner som havsmedvetenhetens årtionde eller Ocean Literacy 2020-2030, har också varit en del i kursen, förklarar Cristina.
Under höstterminen har eleverna även fått göra fältstudier på Stora Kornö, där de utforskade olika marina miljöer, vilket de presenterade genom teckningar och målningar. Ett urval bilder från projektet visas nu på lördag 10 oktober på Havets Hus, och en större utställning med elevernas bilder visas i februari och mars på Trollhättans konsthall.
Projektet, som kallas Shore, har EU-finansiering och syftar till att höja medvetenheten om havets betydelse samt de utmaningar som det står inför.
– Det är tack vare den här finansieringen som vi har kunnat genomföra projektet, avslutar Annika Rockström.