Naturupplevelser, som här en blommande triftäng vid Haby bukt i naturreservatet Ramsvikslandet, Sotenäs, står högt upp på listan över vad besökare till Bohuslän vill uppleva. En följd av det stora intresset för att komma hit har blivit att hus och stugor bokas mycket tidigare än en normal säsong. Foto: Thomas Andersson

Hårt tryck på stugor – bohuslänska naturen lockar

2021-04-11 Det osäkra coronaläget gör nu att många planerar att semestra i Sverige även denna sommar. Bokningarna är redan igång.
– Vi märker ett mycket tydligt tryck att man vill säkra sina hemmasemestrar tidigare i år. Förra året avvaktade många med att boka, säger Karin Samuelsson, som sedan elva år förmedlar och hyr ut stugor och hus i Sotenäs.

Den utdragna coronapandemin och förseningar med vaccin gör att åtskilliga svenskar redan nu ställer in sig på semester i Sverige. Då ligger Bohuskusten bra till för att förhoppningsvis få avkoppling med sol och bad.

Är det högsäsongen i juli som gäller i första hand för de som bokar?
– Högsäsongen blir fort fullbokad men vi märker en annan positiv trend och det är en tydlig förlängning av säsongen, som det talats om i så många år. Vi har fått in åtskilliga bokningar av hus och stugor vid helger och långhelger och det gäller både vår och höst, säger Karin Samuelsson och fortsätter:
– Det är positivt både för mig och uthyrarna. Det kan handla om folk som vill göra en avstickare till kusten för några avkopplande dagar. I nuläget är det nästan uteslutande svenskar som bokar. Det är många familjer med flera generationer, äldre med barn och barnbarn som väljer att komma hit.

Ont om norrmän
Med tanke på de hårda restriktionerna för inresor till Norge är det fortfarande tunnsått med norrmän som vill boka en vistelse i stugor eller hus på Sotenäset.
– Däremot har vi en och annan från Nederländerna som hyr i ett par veckor och några återvändare från USA, för att ta några exempel, säger Karin Samuelsson.
Att njuta av den fina naturen vid Bohuskusten har blivit en allt viktigare anledning till att många söker sig hit.
– Det gäller att sälja orten och vår fina miljö, inte bara att man kan bo i stugor. Det passar bra så här i coronatider, många vill ut och uppleva vår fina natur på egen hand och i mindre sällskap, avslutar Karin Samuelsson.

Hemester 2021
En Novus-undersökning som Sveriges Radio beställt visar klart att många svenskar satsar på ”hemester” även 2021.
Stuguthyrare märker, enligt undersökningen, av den kraftigt ökade bokningsaktiviteten och det gör även restauranger. Enligt undersökningen förbereder sig restauranger vid bland annat Smögen-bryggan på många besök i sommar och planerar för att ta in säsongsanställd personal för att möta efterfrågan.
Förhoppningen till sommaren 2021 är att coronasmittan minskat, att restriktioner lättats upp och att allt större andel av befolkningen har fått möjlighet att ta vaccin mot covid-19.

Publicerad: Uppdaterad:
Thomas Anderssonthomas@lysekilsposten.se0523-667084
Nyhetsarkiv