”Lysekil är inte bara sol, klippor och salta bad, även om jag älskar det också. I vårt inland finns ett fantastiskt landskap, ja nästan trolskt. Alla som ännu inte besökt Vägeröds dalar eller Gullmarskogen i Fjälla bör ta sig dit”, säger Lysekils nya kommundirektör, Karolina Samuelsson. Foto: Gabriel Berndtsson

”Här ska alla känna sig välkomna”

Karolina tog med det bästa från Visby till Lysekil

2022-07-17 Lysekils kommundirektör Karolina Samuelsson möter sin första sommar i Lysekil och hon älskar sin nya bostadsort.
– Jag vill att alla ska känna sig lika välkomna i Lysekil som jag har känt mig. Möten med människor är det bästa jag vet och det finns en enorm kraft i att göra saker tillsammans, säger Karolina.

Karolina tog med det bästa från Visby till Lysekil – SommarLysekil (lysekilsposten.se)

Vi träffar Karolina en härligt grönskande sommardag i Vägeröds dalar på Skaftö, ett av många smultronställen för henne.
– Lysekil är inte bara sol, klippor och salta bad, även om jag älskar det också. I vårt inland finns ett fantastiskt landskap, ja nästan trolskt. Alla som ännu inte besökt Vägeröds dalar eller Gullmarskogen i Fjälla bör ta sig dit.
Andra platser som hon tycker mycket om är Islandsberg på Skaftö och Stångehuvud, alltså rena kontraster mot inlandet.
– När man går ut på Stångehuvud, så finns det en makalöst vacker plats som kallas Vindarnas grotta. Jag vet att även Calla Curman tyckte mycket om att sitta där och det kan jag verkligen förstå.

Ser fram emot sommaren
Att promenera gör hon så gott som dagligen.
– Eftersom jag bor i Lysekil blir den nya strandpromenaden ett helt underbart promenadstråk. Jag älskar att vara ute i naturen och vandra, gärna med kaffe och smörgås i ryggsäcken.
Karolina berättar att hon ser fram emot att gå både på Allsångskvällarna och Måndagsklubben i sommar.
– Jag tycker om människor och gillar festivaler och konserter. Är det mycket folk någonstans så vill jag gärna vara där, säger Karolina, som även ser fram emot att få inviga sommarens bokmässa i Lysekil.

Gav mersmak
Första gången Karolina besökte Lysekil var på en dagsutflykt för 15 år sedan. Inte kunde hon då drömma om att hon en vacker dag skulle bli kommundirektör i den här vackra sommarpärlan med närmare 1 400 anställda, 15 000 invånare och en tydlig inriktning mot besöksnäring och maritim utveckling.
– Jag var här som dagsturist tillsammans med min man och våra tre barn. Vi gick på strandpromenaden, förbi Curmans villor, Havets Hus, Gamlestan och avrundade dagen framför den vackra fontänen i Stadsparken. Det var en fin och minnesvärd dag på alla sätt.
– Min man har varit ganska mycket här ute, han är naturvetare och har hängt en del på Klubban och Kristineberg, som är marinbiologiska forskningsstationer. För honom var Lysekil mer hemma än för mig, men i dag är det tvärtom.
Andra gången Karolina var i Lysekil var först i maj 2021 då hon bjöds in till en anställningsintervju.
– När jag sedan fick besked om att jag hade fått jobbet var jag verkligen otroligt glad.

Bred erfarenhet av kommunal verksamhet
Karolina Samuelsson har en bred erfarenhet av att vara chef inom regional och kommunal verksamhet. Hon började som personalchef inom Västerås stad, gick vidare till en tjänst som personaldirektör i Örebro kommun och 2015 gick flyttlasset till Gotland och regionen, där hon bland annat jobbat som servicedirektör, förvaltningschef, tf. hälso- och sjukvårdsdirektör samt kvalitetsdirektör.
Men i höstas flyttade hon alltså till andra sidan av Sverige.
– Jag kände mig redo för nästa steg. Min man kommer från Alingsås-trakten och vi båda ville gärna bo på Västkusten. Lysekil blev för oss ett väldigt bra val.

Likheter mellan Visby och Lysekil
Karolina ser stora likheter mellan Visby och Lysekil.
– Det är starka säsongsväxlingar, man är ganska nära elementen, speciellt om man är nära havet och besöksnäringen är avgörande för kommunen både under hög- och lågsäsong. En annan likhet är lugnet som återkommer när semestern är slut och skolorna börjar. Då är det skönt att bo på plats så att man kan njuta lite extra av allt igen.
Visionen är ledstjärnan i allt arbete som kommunen gör; att vara en hållbar och attraktiv kommun året runt, en självklar mötesplats och ledande inom maritima näringar.
– Med de erfarenheter jag har med mig ser jag att Lysekil visserligen har utmaningar framför sig, men också stora möjligheter.
– En kommun måste se sig som en del i ett större sammanhang och ständigt agera i samklang med omgivningen. Med tydliga målbilder och lockande visioner kan vi skapa det engagemang och den utvecklingskraft som behövs.
– En annan fråga är välfärdsutmaningen, där vi med allt mindre resurser ska klara av att leverera mer till fler. Denna fråga engagerar mig starkt och kommer att kräva mycket av oss som kommun och organisation framåt.

” Tillsammans skapar vi Lysekil”
– Jag ser att vi kan vi åstadkomma mycket om vi drar åt samma håll. Som kommun har vi en avgörande roll genom att skapa riktigt god kvalitet i vår kärnverksamhet. Dessutom behöver vi finnas med som en aktiv del i samhället som helhet. Det är tillsammans med företag, föreningar, medborgare och besökare som vi skapar det Lysekil vi vill ha idag och i framtiden.
Goda ambassadörer
Karolina strävar efter att hela kommunen ska ha en öppenhet mot varje besökare.
– Alla måste känna sig sedda och bekräftade. Själv har jag upplevt att Lysekilsbor är väldigt vänliga. En ambition jag har är att alla som arbetar i vår kommun också ska vara goda ambassadörer för det vi vill och står för. Vi måste alla föregå med gott exempel.
– I år är jag extra stolt över den härliga sommargatan i Lysekil som vi skapat tillsammans med handlare, fastighetsägare och kommunala bolag. Dessutom vill jag lyfta det fina samarbetet vi har med olika verksamheter som ställer upp som info-points och vägleder den som vill veta mer om vad man kan uppleva här i vår kommun.

Ahlbin Gustafsson
0523-667081
ahlbin@lysekilsposten.se

 

Publicerad: Uppdaterad:
Ahlbin Gustafssonahlbin@lysekilsposten.se0523-667081
Nyhetsarkiv