Här är orden som etablerat sig 2015

”Vissa ord kanske kommer att etableras i Svenska Akademiens ordlista så småningom”

2015-12-29 Ögonkramp, groupie, rattsurfa och EU-migrant.
Samtliga ord är färska i årets officiella nyordslista.
– Det är språkbrukarna som bestämmer om orden ska leva kvar eller inte, säger språkvårdaren Lena Lind Palicki till Lysekilsposten.

Nyordslistan är en sammanställning av Språkrådet och Språktidningen. Den kommer ut varje år och innehåller några av de ord som etablerat sig i svenskan under 2015.

– Vi godkänner inte orden eller säger att de ska finnas kvar i svenska språket. Det är språkbrukarna alla som bestämmer om orden ska leva kvar eller inte, säger språkvårdaren Lena Lind Palicki.

Men nyordslistan är inte samma sak som att orden kommer att skrivas in i Svenska Akademiens ordlista.

– Nej, men det är många som tror det. Vissa ord kanske kommer att etableras i Svenska Akademiens ordlista så småningom, men inte det här skedet, säger Lena Lind Palicki.

Ord som ökat

Två saker präglade 2015: krig och terror, och de flyktingströmmar de orsakat. I kölvattnet har användningen av ord som självradikalisering, EU-migrant och transitflykting ökat avsevärt.

– Krig, terror och flyktingar är tyvärr inga nya fenomen. Därför har få helt nya ord skapats på det här området under året. Däremot bildas nya sammansättningar. Terrorresa har till exempel aktualiserats i samband med förslag på ny lagstiftning och rapporter om svenskar som ansluter sig till terrorgrupper, säger Ola Karlsson, nyordsredaktör vid Språkrådet.

Många nya ord bildas i dag för att…

Läs mer i papperstidningen eller på buyandread.

https://www.buyandread.com/next/pub.htm?pub=lysekilsposten

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv