Här är Lysekilsborna som praktiserar på lyxhotellet

2019-04-23 Cebastian Olausson och Christopher Prescott befinner sig just nu i Nederländerna för att göra praktik på Grand Hotel, Huis Ter Duin. Lyxhotellet driver tre olika restauranger där en av dem har fått sig en stjärna i Michelin-guiden.

De båda Lysekilsborna har fått möjligheten till den spännande praktikplatsen genom ett Erasumus-projekt.

Det är något som vi har jobbat med under många år och elever från vårat program har åkt till olika ställen i Europa under ett antal år, säger Marie Brodén, vid Lysekils Vuxenutbildning.

Cebastian Olausson och Cristopher Prescott har hunnit med att jobba två dagar på hotellet de sammanlagda två veckorna som praktiken varar.

– Under gårdagen jobbade jag på den kalla sidan av köket. Då serverade hotellet gravlax, jag nämnde att det är något av en svensk rätt. Då blev personalen intresserad av recept och hur vi gör vår traditionella gravlax, säger Cebastian Olausson.

Enligt Marie Brodén har lyxhotellet tagit emot en del studenter via Erasmus-projektet tidigare men Lysekilsborna är de första som tas emot från Skandinavien.

– En del av utbytet är att våra elever får erfarenhet från restaurangen och att de delar med sig av den kunskap som de har av nordisk och kanske framförallt det svenska köket, säger hon.

De båda studenterna läser en yrkesförberedande utbildning med fokus mot restaurang vid Vuxenutbildningen i Lysekil och de båda har där tid avsedd för praktik som en del i studierna.

– Jag har haft ett intresse av att laga mat sedan jag var liten men det skulle dröja ett tag innan jag fattade beslut att det var det jag ville jobba med. Nu när jag fått den här chansen känns det som att jag har goda förutsättningar att få jobb, säger han.

 

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv