Gymnasievalet: Många yrken okända för ungdomar

2022-02-04 Valet till gymnasieskolan är i full gång. Arbetsförmedlingens digitala tjänst Hitta yrkesprognoser visar vilka yrken som kommer att ge de bästa jobbmöjligheterna på arbetsmarknaden framöver.

— Det är ingen liten sak att tänka flera år framåt i tiden när man är femton år. Om man ska kunna göra ett väl genomtänkt val måste man veta vad som finns att välja på. Det kan vara klokt att prata igenom de olika alternativen med sina ungdomar för att hitta en inriktning med goda utsikter på lite längre sikt, säger Kerstin Eriksson på Arbetsförmedlingen.

På Arbetsförmedlingens digitala guide Hitta yrkesprognoser finns framtidsutsikterna för närmare 200 yrken. Tillsammans täcker de 80 procent av sysselsättningen på arbetsmarknaden.

Hitta yrkesprognoser, som går att hitta på Arbetsförmedlingens webbplats under Yrken och framtid, visar var jobben finns på ett och fem års sikt. Där finns också en intresseguide där man får förslag som passar en själv och sina intressen och Hitta yrken som ger koll på vad som krävs för olika yrken.

— Det allra viktigaste är att fullfölja sin gymnasieutbildning, att gå alla tre åren. Därför ska man förstås välja en utbildning som man är intresserad av. Men för den som inte känner sig tvärsäker och vill göra ett väl underbyggt val är det smart att titta på våra prognoser som visar hur jobbmöjligheterna förväntas se ut  inom olika yrken. Vill du ha ett jobb direkt efter gymnasiet så kan ett yrkesprogram vara dörren ut i yrkeslivet. Är du intresserad av att plugga vidare efter gymnasiet så finns det flera högskoleförberedande program inom gymnasieskolan, säger Kerstin Eriksson.

Här är allt som behövs för att orientera sig!

Hitta yrkesprognoser

Intresseguide

Hitta yrken

Exempel på Yrken med högskoleutbildning att satsa på

Barnmorskor

Civilingenjörsyrken

Förskollärare

Grundutbildade sjuksköterskor

Läkare

Läraryrken

Mjukvaru- och systemutvecklare

Specialistsjuksköterskor

Systemanalytiker och it-arkitekter

Tandläkare

Exempel på Yrken med kortare utbildning att satsa på

Buss- och spårvagnsförare

Byggnads- och ventilationsplåtslagare

Elektriker

Kockar och kallskänkor

Medicinska sekreterare och vårdadministratörer

Målare

Personliga assistenter

Svetsare och gasskärare

Träarbetare och snickare

Undersköterskor

 

 

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv