Bolaget har uppträtt på Brännbollsyran i Umeå på en utomhusarena som rymmer cirka 16.000 personer. På spelningarna är det fullt ös och publiken är med från första sekund. Händerna är uppe i luften, de sjunger med i alla låtarna och de kan varenda textrad.

Guldskivor och listetta–megasuccé för Bolaget

Den 5 augusti kommer bandet till Havsbadet

2022-07-25 Etta på Spotifys Top 50 Sweden-lista. Före Molly Sandén, Harry Styles, Miss Li och Ed Sheeran. Hur kan ett gäng unga hockeyspelare som aldrig tidigare sysslat med musik bli så otroligt framgångsrika?

– Vi är bara vanliga killar, inga speciella scenkläder, inga inövade danser och vi sjunger om att festa. Kanske känner andra ungdomar igen sig i oss säger Oliver Norqvist som är en av medlemmarna i Bolaget.
Allt startade en kväll i maj 2019 när fyra grabbar som gick på Faluns hockeygymnasium satt och förfestade. Gitarren kom fram och de började sjunga om ölen som stod på bordet. Festen fortsatte ute och dagen efter lyssnade killarna på de det hade spelat in på datorn och bestämde sig för att lägga upp låten ” Fem Komma Tvåan” på Spotify.
– Det var bara en kul grej och kostade 99 kronor säger Oliver leende. Väl investerade pengar kan man lugnt säga.

Beer pong och sönderslagna möbler
Grabbarna skrev ytterligare två låtar och på hösten hörde en klubb i Falun av sig och frågade om de ville uppträda. 30 minuter till förfogande, men endast tre låtar. Vad skulle gruppen göra mer?
–Vi var sjukt nervösa och ganska fulla, skrattar Oliver. Tre egna låtar, en Magnus Uggla-cover och sen spelade vi beer pong och slog sönder ett bord på scenen. Det var helt sjukt. Uppträdandet varade i cirka 25 minuter men publiken på 700 personer och klubbägaren älskade det. Sen slog coronapandemin till.

Repeterar aldrig
Det som började så bra såg ut att få ett abrupt slut då pandemin gjorde entré men även om Bolaget inte kunde uppträda live fortsatte de att skriva låtar som blev mer och mer populära. Oliver berättar vidare:
– Alla i gruppen är med och skriver texterna. Gustav och Adam producerar, spelar gitarr och bas som de har lärt sig under resans gång. Förutom att spela gitarr sjunger Adam. Jag tror Inte ens att hans egen mamma visste att han kunde sjunga.
Varken vi eller vår manager har behövt boka en enda spelning och vi har aldrig repat säger Oliver. Inte ens inför vårt första uppträdande.

Skivbolagen står på kö
Ett antal skivbolag har hört av sig och vill skriva kontrakt med Bolaget med löften om att ta gruppen till toppen.
– Men varför ska vi betala 30 % av vinsten till ett skivbolag när vi är mycket friare utan och det har fungerat helt okej hittills, ler Oliver och de bruna ögonen glittrar. Dessutom har vi världens bästa manager som verkligen kan förhandla och säga nej när det behövs.
Gruppen och deras manager gör allt själva. De har ett eget klädmärke och killarna packar och skickar beställningarna. De har investerat i en sjusitsig bil som de kör till sina spelningar när de inte flyger.
– Ingen av oss hade en dröm om att bli artist och vi sa att när vi blir etta på listorna då lägger vi av. Men det var när vi trodde att det var ouppnåeligt. Nu vill vi absolut inte sluta. Men kanske fanns det ändå en tro på att det skulle gå vägen för Adam hade en champagneflaska hemma som han skrivit nr ett på.

Fritid och privatliv
Alla fyra spelar hockey i division tre laget BK Ockra men oftast blir det endast träningar eftersom hockeymatcherna spelas på helgerna och det är på helgerna Bolaget har de flesta av sina spelningar. Hur är det med flickvänner? Oliver ler:
– Två av medlemmarna är upptagna och två är singlar. Men vilka som är vad det kan ni få lista ut själva.

Guldskivor, platina och dubbelplatina
Inte nog med gruppens topp-placering har de även kammat hem nio stycken guldskivor, sex stycken platina samt två dubbelplatina. Guldskiva får artister vars låt har streamats minst fyra miljoner gånger. Platina kräver åtta miljoner streams och dubbelplatina det dubbla.
De har uppträtt på Brännbollsyran i Umeå på en utomhusarena som rymmer cirka 16.000 personer.
På spelningarna är det fullt ös och publiken är med från första sekund. Händerna är uppe i luften, de sjunger med i alla låtarna och de kan varenda textrad.
När jag är på deras spelning i Norrtälje frågar jag några tjejer i publiken om varför de gillar Bolaget och de svarar:
– Man blir glad av deras musik och de är kanon att festa till.

Lena Svensson

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv