Carl-Robert Boström och Loa Bäcker-Lindholm berättar för en förbipasserande en snutt av vad föredraget i Skaftö Folkets Hus på söndag kommer innehålla.

Grekiska gudar intar Skaftö Folkets Hus

2023-10-05 Hur grekisk mytologi påverkat den västerländska kulturen ska två Skaftöbor reda ut på söndag i Folkets Hus. Födda på olika millenier har de två mötts i sitt brinnande intresse för de olympiska gudarna.

Kan grekiska gudar lära oss något om oss själva? Det är en fråga Carl-Robert Boström och Loa Bäcker-Lindholm ställer under sitt föredrag på söndag i Skaftö Folkets Hus. De två möttes i sitt intresse för grekisk mytologi för ett par tre år sedan.
– Jag och Robban jobbade ihop så kom vi en dag in på ämnet. Han sa att han läst Illiaden och jag visste vad det var. Våra diskussioner spann vidare och till slut landade vi här, säger Loa Bäcker-Lindholm och gestikulerar mot projektorduken som visar en bild över de olympiska gudarna.
– Jag blev väldigt förvånad när någon som är så ung som Loa kunde så mycket om grekisk mytologi. Min egen generation och vänner kan knappt någonting. Vi är väldigt nördiga och intresserade båda två så det blir väldigt kul att prata om det, säger Carl-Robert Boström.
De står i Skaftö Folkets Hus där de på söndag håller sitt första föredrag någonsin. De berättar att det svåraste i förarbetet har varit att avgränsa materialet.
– Den grekiska mytologin, egentligen alla mytologier i världen har skapats under många tusen år. De har ett väldigt starkt explosivt innehåll och därför kommer vi i dagens samhälle alltid komma tillbaka till dem. Det är väl vår käpphäst. Men ju mer man lär sig desto mer upptäcker man att det är oändligt. Hur vi än börjar så finns det tusen frågor till, konstaterar Carl-Robert Boström.

Grekiska gudar i USA
De har närmat sig den grekiska mytologin på olika sätt. Den ena genom klassiska epos och den andra genom en bokserie för ungdomar och Youtube.
– För fem år sedan, när jag var elva år så började jag läsa om Percy Jackson. Den bokserien handlar om grekiska gudar som nu lever i USA. Jag blev väldigt intresserad och fortsatte sen lära mig om grekisk mytologi genom Youtube och poddar, säger Loa Bäcker-Lindholm och fortsätter:
– Vi kommer gå igenom hur gudarna utvecklat sig från antikens Grekland till modern tid. Hur de gått från de antika statyerna till hur de ses idag.

“Inte så jäkla svårt”
Föredraget beskriver de som populärvetenskapligt och kunskapsorienterande om grekisk mytologi och hur den påverkat den västerländska kulturen. Deras önskan är att den som är i Skaftö Folket Hus på söndag eftermiddag ska gå därifrån med en känsla att de lärt sig något nytt.
– De ska få med sig att ”oj vad mycket antikt jag inte kände till” och att det kanske först känns komplicerat men att… säger Loa Bäcker-Lindholm och Carl-Robert ­Boström avslutar meningen:
– Så jäkla svårt var det inte.

Publicerad: Uppdaterad:
Emilia Halling Dageby
Nyhetsarkiv