Skaftö Fiberförenings rekryteringsgrupp på torgmöte. Tobias Ardstål övertygar en besökande om fiberns fördelar. Fredrik Gernandt och Ulrik Strömberg håller sig i bakgrunden.

Grattis Skaftö – snart grävs fiberkabeln ner

2015-07-15 Skaftö fiberförening har nyligen haft årsstämma där det beslutades ge styrelsen klartecken att genomföra avtalet med företaget Empower om fibernätsutbyggnad på Skaftö.

– Detta är en mycket positiv nyhet och nödvändigt för Skaftös framtid. Skaftö blir nu en del av det moderna samhället och blir attraktivt för nyinflyttning, företagande och distansarbete, säger Tobias Ardstål och Fredrik Gernandt, som tillsammans med många andra engagerat sig helhjärtat på sin fritid för Skaftö Fiberförening.
Många fördelar
Fördelarna med fiber är många, menar Ardstål och Gernandt.
– Öns många delårsboende kan öka sitt boende på ön tack vare supersnabbt bredband. Morgondagens samhälle förutsätter att medborgarna har tillgång till snabbt bredband och därigenom kunna ta del av alla de tjänster som erbjuds på internet. E-hälsan är bara ett exempel där snabbt bredband är nödvändigt.
Något som bidragit till att Skaftö Fiberförening fått många medlemmar på kort tid är tilltalande pris, stort utbud av tjänster och korttidsabonnemang.
– Fiberföreningen på Skaftö har hela tiden haft som målsättning att klara 20.000 kronorsgränsen för medlemmarna. Glädjande nog hamnar vi på cirka 18.000 kronor per hushåll, säger Tobias Ardstål och Fredrik Gernand.
– Anledningen till detta är att föreningen tänker sälja nätet till företaget Skanova som är ett dotterföretag till Telia. Skanova använder i sin tur kommunikationsoperatören Zitius som har ett digert utbud av tjänster från de största tjänsteoperatörerna.
– För delårsboende går det bra att ha kortare abonnemang, dock minst en månad. Det blir alltså ett ”öppet nät” där medlemmarna sedan kan komponera sitt TV-paket utöver ett snabbt bredband och IP-telefoni. Det finns fördelar och nackdelar med att inte äga nätet. Fiberföreningens styrelse har vägt samman dessa och alltså kommit fram till att sälja är det bästa för föreningens medlemmar. Att forsätta driva föreningen är förknippat med stort ansvar och en hel del kostnader.
Nya medlemmar välkomna
Nya medlemmar är välkomna i Skaftö Fiberförening – men det brådskar
– Ambitionen är att starta grävarbetet redan på sensommaren. Därför är det väldigt viktigt för alla som inte är medlemmar i fiberföreningen men är intresserade – gå in på vår hemsida skaftofiber.se snarast och anmäla sig. Billigare än så här blir det inte.
Anslutningsavtalen skickas ut under juli månad och måste returneras senast den 10 augusti.
– Det är viktigt är att uppge rätt fastighetsbeteckning, påpekar Tobias Ardstål och Fredrik Gernandt.
Skaftö fiberförening har nu över 500 medlemmar och behövde 450 anslutningsavtal för att skrida till verket.
– De som kommer in med sina avtal för sent kommer debiteras en avgift på 5.000 kroor. Detta på grund av de merkostnader som då uppstår.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv