Klockan 21.30 på tisdagskvällen spelade Art Nation som kommer släppa ett album i september. Foto: Axel Jonson

Gratisfestivalen som rockar

Lightwedge Music Festival syftar till att bevara musiklivet i Lysekil

2015-07-22 För andra året i rad anordnas gratisfestivalen Lightwedge Music Festival med två viktiga syften: bevara musiklivet och musikskolan i Lysekil och
skapa en central scen där artister får visa upp sin musik.

– För två år sedan tvingades kommunen ta bort 200 platser från den kommunala musikskolan på grund av besparingar, detta arrangemang är ett sätt att belysa hur viktigt det är med musik för Sverige som land, säger presentatör Sven-Erik Lundquist i det inledande talet till Lightwedge.
Arrangörer till festivalen är Benny Hansson, Fredrik Kindsäter och Peter Lazar och i år har de varit bättre på att sprida eventet i sociala medier och tror på stor publik.
– För oss har allt fungerat skitbra hittills, säger Benny och förklarar hur de i år hade en helt annan styrgrupp.
– Vi har alla hjälpts åt men Peter har haft störst del i bokandet.

Många artister
Det är varierande artister som kommer uppträda hela dagarna både tisdag och onsdag och flera har en anknytning till Lysekil.
– Förra året var det bara lysekilsband eller någon med lysekilsanknytning i banden men i år är det lite annorlunda och en större spridning, säger Benny.
Fredrik håller med samtidigt som han påpekar hur tacksamma de är gentemot alla artister.
– De har ju alla ställt upp gratis och det är fantastiskt. Vi kan inte tacka alla samarbetspartners nog, säger Fredrik.
Först ut i år var artisten Daniels spöke eller Mikael Magnusson som han egentligen heter. Magnusson uppträdde för andra gången i sitt liv, första gången var förra årets musikfestival och Benny tycker han gör det fenomenalt.
– Han gör det helt fantastiskt, tänk vad duktig han är, endast andra gången i sitt liv som han gör detta, grymt bra, säger Benny.
I år var det många artister och band som var intresserade av att komma och spela på Lightwedge och istället för en dag som förra året bestämdes det att det skulle vara två
dagar.
– Självklart blir det lite annorlunda för oss som värdar, vi behöver ju vara behjälpliga hela tiden, förklarar Benny.

 

 

Eventet har växt
Skillnaden från förra året är också att eventet har växt och de har fått mer hjälp utifrån som tillexempel att koppla musik och andra nödvändigheter som de fick klara av själva förra året.
På frågan om vilket band som är störst under festivalen svarar arrangörerna Art Nation med Alexander Strandell i spetsen.
– De har släppt en singel och kommer släppa ett nytt album i september tror jag det är, säger Fredrik, de var jättesugna på att få komma hit till Lysekil och det är ju väldigt kul för oss!

 

Dagens artister:

Strasse

Emma Wallin

Disco Digitale

Modiga Agenter

Braincoats

Human Lynx

Xenturion Prime

Rasmus Eriksson

Motherpearl

 

Hanna Johansson
hanna@lysekilsposten.se
0523-667089

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv