Mäbe, ett rockband med rötter från Strömstad, spelar på tisdag kväll i Havsbadsparken. Foto: Roger Dunder

Gratisfestivalen som främjar musiklivet

Lightwedge Music Festival för andra året 21-22 juli

2015-07-17 Den 21-22 juli anordnas gratisfestivalen Lightwedge Music Festival 2015 som kommer hålla till i Havsbadsparken i Lysekil. Bakom står Facebook-gruppen ”Bevara musiklivet i Lysekil”, skapad av ”Lysekil i våra hjärtan”, som jobbar för att långsiktigt kunna bevara musiklivet i Lysekil samt musikskolans överlevnad.

Under två dagar kommer Lightwedge Music Festival fylla havsbadsparken med musik för alla. Allt ifrån rock till hip-hop. Det är Peter tillsammans med Fredrik Lundvall Kindsäter och Benny Hansson som står bakom ”Bevara musiklivet i Lysekil” och som anordnar festivalen. Även förra året hölls en festival, då med ett band och ett par hundra nöjda besökare.
Hoppas på 1000 personer
– Vi tror det kan bli mycket folk. 600 har tackat ja på Facebook och det brukar bli lite fler, säger Peter Lazar som har som målsättning att tusen personer ska komma.
Inträdet kommer vara gratis och därför har man varit i behov av sponsring. Radio Bohuslän, Radio Sotenäs och Pirate Rock har bidragit genom att gratis marknadsföra för festivalen. Kustnöje ställer upp med mat till banden, som för övrigt spelar helt gratis. Sedan kommer mattält och bar finnas på plats för försäljning.
Syftet med festivalen är att göra ett evenemang alla kan ta del av, och att lokala och mindre band ska få chansen till exponering utan att behöva betala själva för en spelning, som det förekommer på andra större festivaler. En stor del av årets akter kommer från eller har en koppling till Lysekil, till exempel Ett gram grus, Cavem3n, Emma Vallin och Daniels spöke.
Man vill också belysa hur viktigt musiklivet är, med tanke på att kommunen på grund av besparingar tog bort 200 platser från den kommunala musikskolan för ett par år sedan.
– Sverige är ledande i världen inom musikbranschen och det är ju viktigt för landets näringsliv. Möjligheten till att lära sig musik måste finnas för att Sverige ska fortsätta med musik, menar Lazar.
Största musikeventet
Några av artisterna som kommer är Rallebrush, Mäbe och Strasse. Rallebrush har varit aktuell i TV-programmet Nästa Nivå där han blev coachad av rapparen Timbuktu. Mäbe är ett rockband med rötter från Strömstad och Strasse en svensk new-wave-musikgrupp från Göteborg som var aktuella på 80-talet och som har samarbetat med Magnus Uggla och Midge Ure från Ultravox.
För framtiden finns visioner om att växa och bli ännu större och att festivalen ska kunna fortsätta och bli ett återkommande event varje sommar.
– Tar man inte kändisskap i åtanke är detta det största musikevenemanget i Lysekil under sommaren, säger Peter Lazar.
Julia Magnusson Björk

Publicerad:
Nyhetsarkiv