Tillgången på ansjovisråvaran skarpsill har varit god, men inte i bohuslänska fiskevatten denna säsong. Skarpsill från Nordsjön är istället räddningen för julansjovisen. Arkivbild

Gott om julansjovis – men dyrare

Kungshamns-fabriken kör ”ända in i kaklet”

2022-12-10 – Vi har ingen brist på råvaran till Janssons frestelse. Det ser väldigt mycket bättre ut än det gjort på flera år. Vi har fått tag på riktigt fin råvara både vad gäller kvalitet och storlek på skarpsillen, så nu kör vi ”ända in i kaklet”.
Det säger Bengt Lorentsson, råvaruinköpare vid Abba/Orkla i Kungshamn.
Däremot blir ansjovisen dyrare i år och det har hittills inte kommit in någon skarpsill fångad på svenskt fiskevatten till Kungshamn denna säsong.

OBS! Till och med morgonen måndag den 12 december kan du läsa vår e-tidning gratis. Klicka HÄR för att ta del av årets andra JULSPECIAL. Du kan förstås även läsa äldre utgåvor flera år tillbaka. Ladda gärna ner vår app för bästa läsupplevelse
Trevlig läsning!

Julen närmar sig och därmed en av högtiderna då det går åt mycket Janssons frestelse i Sverige. En råvara i den är ansjovis i form av skarpsill.
Förra året var det brist på skarpsill och konservfabrikerna hade svårigheter att få tag på tillräckligt i sin tillverkning av ansjovis, även om det då landades en hel del skarpsill i Kungshamn.
Denna säsong är det skarpsillbestånden i Nordsjön som räddar den svenska ansjovisen.
– Vi har fått mycket fin skarpsill från båtar som fiskar i Nordsjön, säger Bengt Lorentsson.
Fångsterna har för Ab-ba/Orklas del landats i Skagen och därifrån har skarpsill transporterats med lastbil till Kungshamn. En del skarpsill har även kryddats i Skagen.
Norska båten Spjäringen har landat en del skarpsill i Kungshamn efter fiske i bland annat Oslofjorden och utanför Fredrikstad.

Varmare i vattnet
Beredningstiden för skarpsillen är minst sex veckor.
Längs Bohuskusten var det länge varmare än normalt i vattnet och detta är negativt för skarpsillfisket.
– Hittills har vi inte fått in någon skarpsill fångad på svenskt vatten. Jag vill i detta sammanhang ge en eloge till Niklas Upper på Lysekils-båten Lagun för att han tålmodigt varit ute och letat efter skarpsill, bland annat utanför Fjällbacka, Lysekil och Marstrandsfjorden. Han har inte gett upp och förhoppningsvis kan det bli utdelning så småningom. Vi håller öppet för att ta emot skarpsill ända in under julveckan, säger Bengt Lorentsson.

Extrapersonal utbildas
Redan i somras tog Abba/Orkla in extrapersonal som förstärkning inför säsongen.
– Vi tar in 25-30 operatörer varje höst för att hantera sill och skarpsill. Dessa får utbildning, det handlar om ett hantverk som man ska lära sig. Vi kör nu tvåskift och även arbete på lördagar fram till jul, säger Bengt Lorentsson.
Det gör att man kan känna sig trygg med tillgången på både sill och skarpsill från fabriken i Kungshamn.
Däremot blir Janssons och flera andra julbordsläckerheter från havet dyrare i år.
– Råvarupriser och bränslepriser är högre. Överhuvudtaget är det mycket dyrare att driva fabriken nu mot för tre år sedan, säger Bengt Lorentsson.
Men några problem att producera sitt speciella märke Grebbestads Ansjovis i de rosa burkarna har Abba/Orkla inte, så julansjovisen är definitivt räddad. Det finns även bra lager framåt så att det ska gå att sätta ansjovis och Janssons frestelse på påskbordet, om man så önskar.

Publicerad: Uppdaterad:
Thomas Anderssonthomas@lysekilsposten.se0523-667084
Nyhetsarkiv