Gunilla Carlsson, körledare, Cecilie Hofny, ordförande, Maria Bergqvist och Karin Amsten, styrelseledamöter. Anette Kogsta saknas på bilden. Nu laddar styrelsen inför den 31 augusti då körsången drar igång i Lysekil. De hoppas att många vill vara med och sjunga under hösten och vintern. Foto: Gabriel Berndtsson

Gospel of Joy stämmer upp till körsång

2022-08-19 Pandemin med restriktioner har slagit hårt mot körsången. Men nu höjer styrelsen i Gospel of Joy sina röster –det är dags att sjunga upp.
– Gillar du att sjunga är du välkommen och till alla ni som funderat på att börja: Nu är en bra tid. Det kan kännas lättare att vara med från början, då man inte är ensam om att vara nybörjare, säger körledaren Gunilla Carlsson.

Hemma hos Gunilla i Lyse har Gospel of Joy styrelsemöte. De diskuterar uppstarten efter sommarens uppehåll och lite manfall.
– Innan pandemin var vi säkert ca 30 personer. Nu hoppas vi att gamla medlemmar hittar tillbaka och att nya vill vara med och sjunga, säger Cecilie Hofny, ordförande i styrelsen.
Det är ett vitt åldersspann på körmedlemmarna som är från 12 år och upp till 70 plus.
– Åldern har ingen betydelse, däremot skulle vi vilja ha fler män i kören. Idag har vi två män och även om de är starka och säkra, så ger det en bättre balans om de blir fler, påpekar styrelsen.

Sjunger inte bara gospel
Namnet Gospel of Joy är lite missvisande eftersom kören sjunger allt som faller dem in.
– Men å andra sidan betyder det bud av glädje och vi har kul. Sångmässigt är vi mångsidiga och sjunger allt, på engelska, svenska och till och med på swahili, berättar de.
Kören är helt fristående, varken politisk eller religiöst tagande. Tränar gör de på ABF Rorkulten i Norra hamnen.
De flesta körmedlemmarna kommer från kommunen, men det är fler deltagare utifrån centrala Lysekil. De har också sångare från grannkommunerna som vill vara med i gemenskapen.
– Vi har det väldigt trevligt och roligt tillsammans. Det är en bra sammanhållning i kören, det måste understrykas. Och även när man är trött efter en lång dag, tar man sig till kören blir man fylld av energi. Man blir pigg, glad och känner – vilken tur att jag åkte hit, påpekar en i styrelsen och får medhåll av alla.
– Det är också vetenskapligt bevisat att sång ger endorfiner och är en må bra injektion. Och så kan man få friskvårdsbidrag, företagen får lov att bevilja det även för sång enligt Skatteverket, flikar Gunilla och Cecilie in.

Julförberedelserna börjar nu
För att slippa stress, väljer kören att börja redan nu med förberedelserna inför julen.
– Från och men nu övar vi på julsångerna, för att kunna sjunga på julmarknader och hålla konserter, säger Gunilla, men påpekar att alla inte gillar att uppträda offentligt och det är upp till var och en att själva bestämma.
– Sedan brukar vi ha ett projekt på våren. Det har varit många olika teman under årens lopp, allt från gospel, filmmusik, Abba och kärlekstema. Vi får även lite förfrågningar om att sjunga på bröllop. Då kan de vara bra att ha en repertoar med lite kärlekssånger att plocka av. Dessvärre brukar de välja någon helt annan låt, säger styrelsen och skrattar.

Krävs inga förkunskaper
Man behöver inte ha några förkunskaper, exempelvis kunna läsa noter, för att vara med i en kör. Det huvudsakliga och viktiga är att man gillar att sjunga.
Onsdag den 31 augusti drar körsången i gång på ABF Rorkulten. Är man nyfiken kontaktar man bara någon i styrelsen eller i kören eller bara kommer dit. Gospel of Joy har också en Facebook sida med nyttig information.
Nytt för i år, klubbade styrelsen samstämmigt, är att återinföra fikapausen.
– Fikar gör vi för att få en ännu bättre sammanhållning i gänget, avslutar Gospel of Joy-styrelsen.

 

 

Publicerad: Uppdaterad:
Gabriel Berndtssongabriel@lysekilsposten.se0523-667085
Annons
Nyhetsarkiv