Gamla vattentornet på Skolgatan 15 i Lysekil, med för- och grundskola samt idrottsanläggningen Gullmarsborg som närmaste grannar, är till salu för 19,5 miljoner kronor, en speciell byggnad med mycket glas och en magnifik havsutsikt. Foto: Askengren/E-Soft

Gamla vattentornet till salu för 19,5 miljoner

2020-11-17 Nu är åter ett av Västkustens mest spektakulära boenden till salu: Gamla vattentornet ovanför Gullmarsborg i Lysekil. Priset är satt till 19,5 miljoner kronor.
Förra hösten låg vattentornet ute till salu, men då angavs inget pris.

Tornet byggdes på 1940-talet som en vattenreservoar för det kommunala dricksvattennätet i staden.
I början av 1980-talet stod nuvarande vattentornet vid Tröten i Lysekil klart och några år senare köpte företagaren Arne Karlsson, grundare av H-Fönstret, det gamla vattentornet av Lysekils kommun. På detta torn med granitgrund skapade han en privatbostad med ett av Lysekils bästa lägen när det gäller havsutsikt.

Planer på sexvåningshus
För ett tiotal år sedan fanns planer på att skapa ett sexvåningshus och bygga ett 40-tal nya lägenheter på över 100 kvadrat vardera runt vattentornet. Men de planerna kom aldrig att förverkligas.
Hösten 2019 lade Askengren fastighetsmäklare ut vattentornet till salu, då utan något specificerat pris.
Det hörde av sig en del spekulanter men någon affär blev det inte.
Nyligen lades vattentornet ut till salu igen till priset 19,5 miljoner kronor.

Hur är intresset denna höst?
– Vi har haft någon visning och en del intresserade som hört av sig. Vi har också fått bud men inte på en nivå som säljaren kan acceptera, säger Frederik Mattsson Waller, mäklare vid Askengren fastighetsmäklare.
Hur är intresset jämfört med för ett år sedan?
– Det har varit lite lugnare nu i höst mot förra hösten. Det här är ett speciellt objekt och man får räkna med att det kan ta lite längre tid att hitta en köpare, säger Fredrik Mattsson Waller.
Intresset från norska spekulanter är lite lägre i nuläget på grund av corona, i och med att färre norrmän tar sig över gränsen till Sverige.

415 kvadrat i tre plan
Den som är spekulant på gamla vattentornet erbjuds 415 kvadratmeter i tre plan. På entréplanet finns bostads- och förrådsutrymmen. Mellanplanet är inrett för kontor, medan översta planet är inrett som bostad och har en fantastisk utsikt, både mot Västerhavet och runtom inåt land.
Taxeringsvärdet för gamla vattentornet ligger på strax över 1,7 miljoner kronor.

Publicerad: Uppdaterad:
Thomas Andersson, thomas@lysekilsposten.se0523-667084
Nyhetsarkiv