Fyrfackskärl bästa sätt att samla in avfall

Ny rapport stöder Lysekils insamlingssystem

2016-12-08 Det sopsorteringssystem med fyrfackskärl som Lysekil införde på prov 2013 är det bästa insamlingssystemet för hushålls-avfall. Det visar en färsk kartläggning som branschorganisationen Avfall Sverige gjort.
– Lysekils kommun har valt helt rätt insamlingssystem. Det är bara att gratulera politikerna i Lysekil att de valde att satsa på det här systemet, säger Lars Johansson, vd vid avfallshanteringsbolaget Rambo.

Hösten 2015 tog Lysekils kommunfullmäktige beslut om nytt insamlingssystem och nya avfallsföreskrifter. Den stora nyheten i det systemet är att de traditionella sopsäckarna ska bytas ut mot plastkärl som går att rulla.
Fyrfackskärl är en möjlighet som erbjuds numera. Där finns även fack för bland annat förpackningar av papper, tidningar, metall, plast och glas, Detta system har under flera år testats av 485 villahushåll i Lysekils kommun. Rambos enkät-undersökning och utvärdering visar att källsortering av förpackningar och tidningar ökade med 80 procent samtidigt som 93 procent var nöjda eller mycket nöjda och vill behålla fyrfackskärlen.

 

Bilden: Intresset för att byta insamlingskärl till fyrfackskärl är stort i Lysekils kommun. En nationell kartläggning som branschorganisationen Avfall Sverige gjort visar att fyrfackskärl är bästa insamlingssystemet, där störst andel av avfallet fraktioneras ut och går till återvinning. Bilden är från en information som Rambo arrangerade på Siviks återvinningsanläggning i Lysekil i september i år.

Läs mer i papperstidningen eller på buyandread.

https://www.buyandread.com/next/pub.htm?pub=lysekilsposten

Publicerad:
Thomas Anderssonthomas@lysekilsposten.se0523-667084
Nyhetsarkiv