I lördags drog 60 personer iväg på Expedition: Håll Västkusten Ren. Det här var den andra av expeditioner där Håll Sverige Rent och Försvarsmakten allierar sig i kampen mot skräpet.

Fyra båtar kom lastade med skräp

Expedition: Håll Västkusten Ren

2015-09-21 Ett berg av skräp mötte Lysekil.
I lördags drog 60 personer iväg på Expedition: Håll Västkusten Ren. Det här var den andra av expeditioner där Håll Sverige Rent och Försvarsmakten allierar sig i kampen mot skräpet. Första insatsen var på toppen av Kebnekaise och syftet är att visa på skräpproblemet i Sverige.

Fyra militärbåtar och ett förband på 60 personer styrde ut mot öar, kobbar och skär i yttre havsbandet. Båtarna lämnade kajen utanför Lysekils Högskolecentrum i lördags förmiddag och anlände på eftermiddagen fullastade med skräp.
– De som har varit med oss ute idag är från Försvarsmakten, vi har haft med några forskare, andra intressenter samt elever och lärare från Campus Väst, som hjälpt till och guidat oss. Sedan har vi haft en tävling där elva vinnare fick ta med sig en varsin kompis och delta med oss här idag. Effektiv skräpplockningstid har kanske varit runt tre timmar. Och det har blivit ofantliga mängder skräp – galet mycket. Man blir tokig och vill ju inte åka därifrån. Vi lämnar så mycket skräp kvar, säger Johanna Ragnartz, VD på stiftelsen Håll Sverige Rent.

Visa Skräpproblemet

Syftet med expeditionerna är att visa på skräpproblemet.
– Vi vill visa att det finns skräp överallt i Sverige, högt upp, långt ut till havs och djupt ner. 80 procent av skräpet kommer ifrån land av det vi hittar i haven. Och det finns ingen annan än vi själva som är bovarna i dramat påpekar Ragnartz.
Försvarsmaktens miljöchef, överstelöjtnant Arne Wessner är en av initiativtagarna till sam­arbetet med Håll Sverige Rent.
– Vi var på Kebnekaise ifjol och kommit överens om ett flerårigt samarbete framöver. Idag var vi på en annan arena. Försvarsmakten har den möjligheten att kunna transportera ut folk till platser som de annars kanske inte kunnat komma ut till, säger Wessner.

Läs mer i papperstidningen eller på:
https://www.buyandread.com/next/pub.htm?pub=lysekilsposten

 

Publicerad: Uppdaterad:
Gabriel Berndtssongabriel@lysekilsposten.se0523-667085
Nyhetsarkiv