Nycklar på bordet, krossad spegel, gå under stegar och svart katt som går över vägen hamnar i toppen av listan bland dessa tankar, visar Ifs undersökning. På var och en av dessa företeelser anger en av sex personer att de för otur med sig. Foto: Pixabay

Fredag den trettonde – en av tre tror på vidskepelse

2020-03-13 Idag är det fredagen den trettonde. En av tre svenskar tror på någon form av skrock, enligt en ny undersökning som försäkringsbolaget If gjort bland 3 516 personer.

Fredagen den trettonde förknippas med otur för många. Skrockfulla idéer går oftast ut på att vissa beteenden eller möten skulle ge tur eller otur.

Nycklar på bordet, krossad spegel, gå under stegar och svart katt som går över vägen hamnar i toppen av listan bland dessa tankar, visar Ifs undersökning. På var och en av dessa företeelser anger en av sex personer att de för otur med sig.

Mer än var tionde svarar att de tror på turnummer. Nästan lika många tror att fredagen den trettonde är en otursdag.

– Även om de flesta människor generellt sett inte är särskilt skrockfulla idag så finns det ändå i bakhuvudet hos många att fredagen den trettonde är en otursdag. Går man och väntar på att något ska inträffa så kanske man ändrar sitt beteende och fokuserar på fel saker. Det blir som en självuppfyllande profetia, säger Åsa Thoft, kommunikationschef på försäkringsbolaget If.

Undersökningen visar på skillnad mellan män och kvinnor – 74 procent av männen tror inte på vidskepelse, medan motsvarande siffra för kvinnor är 58 procent.

Fredagen den trettonde inträffar ungefär var sjunde månad.

Publicerad:
Nyhetsarkiv