Radioprofilen Jan Andersson lämnar Sveriges Radio efter nästan 30 år. Under sin tid på radion har han haft flera roller, bland annat som reporter, programledare, producent, chef och utrikeskorrespondent.
Han har rapporterat från krigszoner, terrorattentat och geopolitiska kriser världen över, med flera starka minnen från karriären. Bland annat har han bevakat konflikter i Mellanöstern, terrorattentat i Europa och mött ryska soldater i Georgien – inklusive dramatiska möten med människor i svåra situationer.
Fortfarande mardrömmar om…
Den händelse som berört honom djupast är tragedin på Utøya.
– När namnen på offren lästes upp vid den finstämda minnesceremonin en månad efteråt och man såg föräldrarna bryta ihop, det har etsat sig fast i minnet. Jag är fortfarande oerhört berörd när jag pratar om det, säger Jan samtidigt som ögonen glänser.
Han minns också starkt mötet med en pojke i Gaza som desperat bad om hjälp då han inte kunde lämna området för att få vård, samt mötet med ungdomar i Paris efter terrorattacken på Bataclan. Där såg han deras skräck och förtvivlan i ett underjordiskt garage några timmar efter dådet – mitt i natten efter att ha kört från Bryssel, där han annars bodde med familjen.
Betytt mycket
Kollegorna på Sveriges Radio har betytt mycket för honom genom åren.
– Det jag bär med mig allra mest är relationerna med alla fantastiska kollegor som varit hängivna uppdraget. De är otroligt kompetenta, snälla och omtänksamma. Det är de jag kommer ihåg och värdesätter mest från min tid på radion, säger Jan.
Nu väntar en ny roll som så kallad senior kommunikationsrådgivare vid Nordiska ministerrådets institution Nordisk Energi i Oslo. Här ansvarar han för kommunikationsstrategier kring energifrågor – något som blivit högaktuellt med tanke på Europas ökade energiberoende.
– Energifrågan är avgörande för hur vi lever i Norden, värmer våra hus och driver våra företag. Det känns viktigt och aktuellt, säger Jan.
Han menar att lärdomarna från Ukraina radikalt förändrat Europas syn på energisäkerhet. Nu arbetar han med frågor om energiproduktion, distribution och skydd mot sabotage och terror.
Ett tydligt uppdrag i den nya tjänsten är också arbetet med CETP, som beskrivs som världens största offentligfinansierade stiftelse för energiforskning.
– Där ingår jag i ett team medarbetare på kontoret i Oslo, berättar Jan.
Även om han nu byter bana är han fortfarande en omvärldsnörd, som han själv uttrycker det, och följer internationella händelser noga – men från ett nytt perspektiv.
– Jobbet i Oslo bygger ju på min erfarenhet och mitt intresse för geopolitik och säkerhet. Det handlar fortfarande om nyheter, fast med en annan ingång, säger Jan och lyfter fram det han ser som det fina i att bli byråkrat:
– Det handlar om alla invånare, alla som bor i Norden, genom min anställning inom Nordiska ministerrådet.
Följa barnen
Trots att jobbet tar honom till Oslo, fortsätter Jan att ha starka band till Lysekil och Häggvall. Han är fortsatt aktiv som tränare för barnens fotbolls- och handbollslag. Avståndet mellan Oslo och Häggvall är bara två och en halv timmes bilresa.
– Det är mycket fotboll och handboll genom Stångenäs AIS och Lysekils HK, särskilt under helgerna. Superkul att också följa barnen i deras intressen och flera av deras kompisar. Det blir ju inte mycket tid till annat än just det, säger Jan.
Jag frågar om han har något tips för hur man ska hinna med allt.
– Släpp mobilen. Ibland funkar det, säger han med ett gapskratt.