Framtidsresan med destination Lysekil

Framtiden genom skogsindustrins ögon

2014-11-05 Framtidsresan gick till Gullmarsgymnasiet Campus Väst i tisdags. Sedan 1999 har skogsindustrin turnerat över Sverige för att prata om skogen, skogsindustrin som gör så mycket mer än bara papper.
Målet är att aktivera, entusiasmera och förklara hur framtiden kan se ut med skogsindustrins ögon.

WebFramtidsresan är en långsiktig satsning från skogsindustrierna, för att så ett litet frö hos ungdomarna för framtiden. I aulan på Campus Väst bänkade sig elever från natur- och tekniska programmen.

Innovativ bransch

– Av skogen kan man idag göra massor med spännande produkter, det är en innovativ bransch. Man har sett att det finns ett stort kunskapsgap bland unga, de känner inte till så mycket om skogsindustrin, som ändå är så viktig för svensk ekonomi. Vi har också visat här idag att det finns många olika yrken inom skogsindustrin och även för en internationell karriär, förklarar Stina Fridholm och Sara Karlsson från Framtidsresan.

Interagera

Framtidsresan jobbar mycket interaktivt.
– Vi vill att eleverna ska vara aktiverade, engagerade och tycka att det här är roligt, berättar de.
Dagen började med en liten ”guidebattle”, där de presenterade olika argument, pratade om vanliga fördomar som finns om skogsindustrin.
Genom en mobilapplikation, som eleverna hade tillgång till under dagen, kunde de få elevernas uppfattningar om branschen.

Mer än papper

– Vi har haft två olika destinationer som de fått besöka. En där vi pratar om skogen, skogsindustrin och hur den kan bidra till en hållbar utveckling. På den andra destinationen talade vi om att mycket går på export, vi pratade om innovation och alla de produkterna som finns på marknaden som kommer från skogsindustrin. Det är så mycket mer än bara papper. Det kan vara komponenter för att tillverka tandkräm, nässpray, wettexduk, kläder och mycket mer. Man har kommit på så många nya användningsområden och insett att det måste vara förnyelsebart för ett långsiktigt tänk, förklarar de.
De tittade på olika yrken inom skogsindustrin och sedan avslutades dagen med ett rollspel.
– Här fick eleverna bilda tre olika forskningsteam som skulle komma på varsin produkt.
Den här produkten granskades sedan av en koncernledning som bestämde vilken som var bäst. För att det ska kännas så verkligt som möjligt hade vi representanter från regeringen, massmedia och allmänheten på plats, berättar Stina och Sara.

Eleverna fick själva agera under föreläsningen, genom att svara via en mobilapp, delta i rollspel med mera.

Eleverna fick själva agera under föreläsningen, genom att svara via en mobilapp, delta i rollspel med mera.

Publicerad: Uppdaterad:
Gabriel Berndtssongabriel@lysekilsposten.se0523-667085
Nyhetsarkiv