Smögens vattentorn, som brukar liknas vid ett snapsglas, syns miltals omkring. Efter besiktning visar det sig nu att den tekniska livslängden för tornet har passerat och olika framtida alternativ utreds. Foto: Thomas Andersson

Framtiden oviss för Smögens vattentorn

Betongbitar kan falla ned – staket sätts upp

2021-02-03 Nu utreds framtiden för Smögens vattentorn. Sedan en tid har det pågått ett arbete med att bedöma tornets kondition. Västvatten som ansvarar för det kommunala vattnet på Sotenäset konstaterar nu att den tekniska livslängden för vattentornet har passerat.

Det karaktäristiska landmärket från 60-talet högst upp på Glommeberget har sett sina bästa dagar. Det kan konstateras efter att en besiktning gjorts. Under besiktningen upptäcktes olika skador på betongen, bland annat spricker betongen vid tidigare lagningar och äldre skarvar. Detta gör att det finns risk för att bitar av betongen kan falla ned från tornet, befarar Västvatten.
För att inte riskera att någon blir skadad sätts ett staket upp runt tornet för att hindra människor från att vistas i riskområdet.
Den fortsatta utredningen om framtiden för vattentornet handlar om flera alternativ. En möjlighet är att det nuvarande tornet ska renoveras, skriver Västvatten på sin hemsida. En annan möjlighet är att bygga ett nytt torn på samma plats. Ytterligare ett alternativ är att det byggs en helt ny reservoar på annan plats.
Utredningen beräknas pågå under 2021.

 

Publicerad: Uppdaterad:
Thomas Anderssonthomas@lysekilsposten.se0523-667084
Nyhetsarkiv