Killarna på Gullmarsgymnasiets Fotbollsprofil ska till Huddersfield i England och träna fotboll med jämnåriga på New College. Här är hälften av gänget som ska åka iväg, Samuel Wolfbrandt, Victor Fredriksson och Sebastian Roos. I bakgrunden står Thomas Sernemo, läraren som ligger bakom att sistaårseleverna på Fotbollsprofilen får denna möjlighet.

Fotbollsprofilen åker till England

Elever från Gullmarsgymnasiet ska träna med spelare på New College i Huddersfield

2015-03-11 På måndag bär det av.
Sex killar från fotbollsprofilen ska ut på ett fotbolls-äventyr utöver det vanliga.
– Vi var där förra året också och det var en enormt lyckad resa för alla som var med, säger Thomas Sernemo, lärare på Gullmarsgymnasiet, Campus Väst.

Fotbollsgymnasiet, eller fotbollsprofilen som den heter, ska ut på turné, från måndag till fredag. Först styrs kosan till Huddersfield och New College och resan avslutas med en övernattning i Manchester. Det är sistaårseleverna som får lov att åka och resan ligger i skolans budget, vilket innebär att resan, boende och mat är fritt för deltagarna.

– Det är för att ingen ska tvingas tacka nej av ekonomiska skäl. I Huddersfield kommer vi att köra två träningspass om dagen, varav det ena är tillsammans med fotbollsakademien på skolan, säger Thomas Sernemo.

Från idé till verklighet

Sex killar, vilket innebär samtliga sistaårselever, åker med till England och ledare är Thomas Sernemo tillsammans med Andreas Kårebrand.

– Gymnasiet i Lysekil har under flera år haft, och har fortfarande, något som kallas Leonardoprojektet.  Ett utbytesprogram där yrkeselever under några veckor praktiserar i andra länder och bor hos en familj. Det var på det sättet, när jag besökte en av våra elever som var i England, som jag kom i kontakt med en tränare på fotbollsakademien i Huddersfield, berättar Thomas Sernemo.
Idén om att även fotbollsprofilen i Lysekil skulle kunna ha ett utbyte föddes och idag har det gått från idé till verklighet.

– Förra året gjorde vi den första resan. På måndag är det dags för nästa gäng och vi hoppas och tror att detta kan bli en långvarig tradition.

Sextetten som i nästa vecka ska få chansen att mäta sig med killarna på Huddersfields College är Samuel Wolfbrandt, Victor Fredriksson, Jesper Andersson, Jonathan Vernersson, Sebastian Roos och Lucas Göransson.

Museum och match

Men att åka till England utan att gå på en fotbollsmatch är knappast möjligt, i alla fall inte om man går på fotbollsprofilen.

– Vi har bokat in matchen mellan Huddersfield och Norwich. När vi är i Manchester ska vi besöka International Fotball Museum och det tror jag att killarna kommer att gilla, det var väldigt uppskattat förra året, säger Thomas Sernemo.

För den som vill kommer det också att finnas tid för en rundtur på Old Trafford, Englands näst största fotbollsarena och hemmaplan för Manchester United.

– Det ska bli kul att komma iväg. Killarna har verkligen sett fram emot den här resan och vi hoppas kunna ta med oss många roliga minnen hem, avslutar Thomas Sernemo.

Publicerad:
Nyhetsarkiv