Fortsatt oklart om styret i Lysekil

(S) pratar om koalition medan (M) vill stå fria och förespråkar teknisk samverkan

2014-11-12 Socialdemokraternas medlemmar vill ha fortsatta förhandlingar med det uttalade blåa blocket.
Samtidigt har man gett förhandlingsdelegationen fria händer att i ett eventuellt samarbete med Moderaterna, Centerpartiet och Folkpartiet, slutföra förhandlingarna.
Därmed ger (S) i dagsläget kalla handen till ett majoritetsstyre tillsammans med Lysekilspartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet.

Måndagens besked från medlemsmötet var ingen skräll. Medlemmarna i (S) har även på föregående möten förespråkat samarbete med den sedan tidigare spruckna Lysekilsalliansen, bestående av (M), (FP) och (C).

Fördelning av poster

– Vi har haft detta på känn, så det kom inte som någon stor överraskning. Det finns ingen Lysekilsallians längre men nästa vecka ska vi inom Moderaterna ta beslut om hur vi ställer oss till inviten från (S). Jag förutsätter att deras inbjudan till teknisk samverkan innehåller besked om fördelning av poster, säger Rickard Åkerman (M).

Från Moderaternas sida är man noga med att det är just en teknisk samverkan det handlar om och ingen typ av koalition. Skillnaden är att partierna vid en teknisk samverkan, efter fördelning av poster i nämnder och styrelser, är fristående i olika frågeställningar.

– Jag har stor förhoppning om att det ska bli bra för Lysekil. Jag vill poängtera att Lysekilspartiet inte är bortspelade på något sätt. Vi kommer att söka samförstånd i många frågor, säger Richard Åkerman.

(S) pratar koalition

Jan-Olof Johansson vill också ha breda lösningar, men han är inte inne på samma spår som Richard Åkerman när det gäller styret.

– Vi är inte bara ute efter en teknisk samverkan med de borgerliga partierna, vi vill ha en plattform där vi har ett samarbete och styr Lysekil under den här mandatperioden. Därför kallar jag det hellre en koalition och det är det vi nu ska diskutera med (M), (FP) och (C), säger Jan-Olof Johansson.

Hur kommer det att i en sådan koalition synas att (S) är mer än dubbelt så stort som (M)?
– Vi räknar med, förutom kommunalrådsposten, ett antal viktiga ordförandeposter i den kommunala förvaltningen. Sedan släpper vi fler poster i de kommunala bolagens styrelser, säger Jan-Olof Johansson.

Med den koalitionen blir det väl minoritet i till exempel 11-mannanämnder?
– Ja. Som jag har sagt tidigare så kommer vi då att prata med Vänsterpartiet, Kommunistiska Partiet och även Lysekilspartiet. Om jag blir kommunalråd så kommer jag hela tiden att jobba för att nå så breda lösningar som möjligt, där alla kan få något, säger Jan-Olof Johansson.

Trots att man inte är överens om det är en koalition eller teknisk samverkan kommande diskussioner mellan bland annat (S) och (M) ska handla om så är Jan-Olof Johansson positiv inför framtiden.

– Skulle vi inte lyckas uppnå en uppgörelse, så kommer vi att hålla ett nytt medlemsmöte, för att se hur vi går vidare, avslutar Jan-Olof Johansson.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv