Fortsatt hög smittspridning i Västra Götaland

2022-02-01 Provtagningen av covid-19 i Västra Götaland har gått ner 40 procent sedan Folkhälsomyndighetens ändrade rekommendationer. Men smittspridningen fortsätter vara mycket stor i länet. Under vecka fyra var antalet nya bekräftade fall 48 046 av covid-19 i Västra Götaland.

Smittspridningen i samhället är fortsatt mycket omfattande i hela Västra Götaland och i alla åldersgrupper. Mot bakgrund av det stora antalet PCR-prover har svarstiderna blivit längre än önskat. Detta påverkar också antalet bekräftade fall under enskilda veckor. Dessutom har många provtagits positiv med självtest hemma och inte behövt sökt sjukvård.

– Det är tydligt att smittspridningen fortsätter vara mycket hög i samhället. Har du tecken på luftvägsinfektion, stanna hemma. Håll dig uppdaterad om myndigheternas rekommendationer och se till att vaccinera dig, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg vid Smittskydd Västra Götaland.

Provtagning

Under vecka fyra genomfördes 76 155 provtagningar av covid-19 i Västra Götaland. Det är en markant minskning jämfört med rekordveckan innan då över 130 000 prover togs.

– Det syns tydligt att Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer om prioriteringar i provtagningen fått genomslag. Drygt 76 000 prover är fortfarande väldigt många, men vi har lyckats minska svarstiderna och de flesta får nu svar inom 48 timmar, säger Per Sikora, provtagningssamordnare, VGR.

Läs mer om Folkhälsomyndigheten rekommendationer för provtagning.

Antalet inlagda patienter

På Västra Götalandsregionens sjukhus är under tisdagen 436 patienter inneliggande med covid-19. 17 av dessa intensivvårdas.

– Situationen på våra sjukhus är relativt oförändrad med hög belastning. Antalet inneliggande patienter är på en hög nivå och vi har en fortsatt hög sjukfrånvaro, säger Marga Brisman, regional pandemisamordnare, VGR.

Vaccination mot covid-19

VGR följer Folkhälsomyndighetens nya dosintervall för dos tre. Det nya dosintervallet, tre månader mellan dos två och tre, gäller omedelbart i Västra Götaland. Många vaccinatörer har hundratals lediga tider, både för tidsbokning och drop-in. (Vaccinatörer i Västra Götaland)

–  Vi har gott om vaccin och hoppas att så många som möjligt tar chansen och bokar en tid eller går på drop-in, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare, VGR.

Publicerad:
Nyhetsarkiv