Fortsatt fängelse för gruppvåldtäkt

2019-03-12 Hovrätten fastställer Tingsrättens dom mot de två män hemmahörande i Lysekils kommun som tillsammans med en tredje man våldtagit en ung kvinna vid ett flertal tillfällen under en längre tidsperiod. De båda männen döms till fängelse i fyra respektive tre år och nio månader för grov våldtäkt. Den tredje får sitt straff ändrat.

Den unga kvinnan åkte i slutet på december förra året för att träffa en av männen på en adress i Ale kommun. Under besöket i lägenheten ska kvinnan vid upprepade tillfällen tvingats ha sex mot sin vilja med en eller flera okända gärningsmän samtidigt.

I förhör ska kvinnan ha sagt att hon känt sig uppgiven efter att ha blivit utnyttjad och inte känt att det funnits någon anledning lämna platsen, tillkalla hjälp eller försöka att ta sig därifrån något som hovrätten anser kan bero på kvinnans ålder och personliga förhållanden, kvinnan var vid händelsen under 18 år.

De båda männen från Lysekils kommun döms för grov våldtäkt till fängelse fyra respektive tre år och nio månader. Den tredje mannen hemmahörande i Ale kommun, får sitt straff ändrat av Hovrätten han döms till fem år sex månaders fängelse. Straffet sänks med ett halvår då Hovrätten konstaterat att mannen inte visste att den unga kvinnan var under 18 år vid händelsen.

De tre dömda männen hade hävdat att de ska frias eller få sina straff sänkta vid överklagan till Hovrätten.

Åklagaren i ärendet Hanna Rajamäe valde även hon att överklaga domen då ville se en fjärde man som friats av Tingsrätten dömd för grov våldtäkt.

Den fjärde mannen frias även av Hovrätten med anledning av att kvinnan i övriga delar av förhör och under rättegång berättat en samlad och precis bild av händelseförloppet men de delar av förhöret som behandlat den fjärde mannens inblandning ska inte ha varit lika precisa.

 

Publicerad: Uppdaterad:
Annons
Nyhetsarkiv