Fortfarande inga bekräftade Corona-fall i Lysekil, Sotenäs och Munkedal

2020-04-06 Ännu finns inga bekräftade Cororna-fall inom Lysekil, Sotenäs eller Munkedals kommunala verksamheter. Men smittskydd Västra Götaland håller hårt i patientintegriteten och underrättar inte kommuner om det finns bekräftade fall.

Ännu finns inga bekräftade Cororna-fall inom Lysekil, Sotenäs eller Munkedals kommunala verksamheter. Men smittskydd Västra Götaland håller hårt i patientintegriteten och underrättar inte kommuner om det finns bekräftade fall.

– Vid avstämningen i fredags med Pandemiteamet fanns det inga bekräftade Coronafall inom våra kommunala verksamheter. Ny avstämning sker på tisdag, säger Joakim Hagetoft, säkerhetsstrateg vid avdelningen för verksamhetsstöd, som ligger under kommunstyrelseförvaltningen.
Inte heller Munkedals kommun har några bekräftade corona-fall.
– Nej, inte vad vi känner till, säger Håkan Sundberg, kommundirektör i Munkedal.
”Får ingen information”
Sotenäs kommun har inte heller några bekräftade corona-fall.
– Det är ingen information som kommunen får. Den som har information är Västra Götalandsregionen, men med tanke på patientsäkerhet och GDPR är jag tveksam till om informationen lämnas ut, säger Maria Vikingsson, kommundirektör i Sotenäs.
Patientsekretess
Pandamiteamet har lagt fram interna direktiv som ett led i att kunna genomföra interna uppföljningar av förekomst av bekräftad coronasmitta i kommunala verksamheter, men inga sådana rapporter har alltså inkommit hittills. Patientsekretess råder för den drabbade av covid-19, på samma sätt som vid andra sjukdomar. Patientsekretessen omfattar bland annat uppgifter om sjukdomstillstånd och personliga förhållanden som bostadsort och arbetsplats. Västra Götalandsregionen lämnar därför inte ut några uppgifter om patienter. Smittskydd Västra Götaland kommer att ta direktkontakt med de personer som smittskyddsläkaren bedömer har utsatts för en risk att smittas.

 

Publicerad: Uppdaterad:
Annons
Nyhetsarkiv