Tommy Hansson och Lars-Åke ”Putte” Andersson kammade hem guldet i dubbelturneringen.

Första klubbmästerskapet för nybildade Gullmarspilen

Maratontävlingen höll på i tolv timmar – ”Blev ett väldigt lyckat arrangemang”

2015-02-18 Nystartade Gullmarspilen Dart Club har avverkat sitt första Klubbmästerskap.
Efter en maratonliknande tävling, tolv timmars spel, stod det klart att historisk första segrare i singelspelet blev Lasse Skoogh medan Tommy Hansson och Lars-Åke ”Putte” Andersson lyckades knipa guldet i dubbeln.
– Det blev ett väldigt lyckat arrangemang med många spännande matcher, berättar tävlingsledaren Tommy Hansson, som alltså själv var med och tog hem dubbeltiteln.
Fakta 501:

501 är en gren inom dart.
Matchen inleds med att bestämma vilken av de två deltagarna som skall börja kasta sina pilar. Detta sker antingen genom att de singlar en slant, singling, eller genom middling. Middling innebär att spelarna kastar varsin pil mot bull’s eye och den spelare vars pil kommer närmast börjar.
Båda spelarna börjar på 501 poäng. I motsats till i de flesta andra sportsammanhang sker sedan poängräkningen nedåt. Om spelaren till exempel träffar 15 poäng dras detta från den tidigare summan. Spelarna försöker därför kasta på en hög siffra, typiskt 20 där man får mest poäng per serie (180).
För att vinna ett set måste man gå ut på en dubbel. Med dubbel menas att spelaren måste träffa det smala band i tavlans ytterkant som ger dubbel poäng för att kunna avsluta spelet.

Källa: Wikipedia

Klockan 13 på lördagen var det laddat och klart för tävling på Restaurang La Mer i Lysekil. 20 tävlande skulle göra upp i klubbens första KM. Det spelades på två banor, i tävlingsformen 501, och klockan skulle hinna fram till midnatt innan sista pilen var kastad.

– Det blev en lång men väldigt trevlig kväll och man sov gott den natten, säger Tommy Hansson.
Tävlingen började med poolspel, där matcherna spelades i bäst av tre set. När kvartsfinalerna tog över var det bäst av fem set som gällde.

Lars-Åke ”Putte” Andersson hade en bra dag då han lyckades nå finalen i både dubbel och singel.

I dubbelfinalen vann laget Tommy Hansson och Lars-Åke ”Putte” Andersson mot Patrik Johansson och Jan Sundberg med 3-1.

180 poäng bästa omgången

I singelspelet var det Lasse Skoog som drog det längsta strået och bärgade guldet efter en jämn och välspelad femsetare. Den bästa omgången i finalen, 180 poäng på tre pilar, stod dock tvåan ”Putte” för.

Efter totalt 80 matcher och tolv timmars spel så lade sig lugnet åter på La Mer.

Trots att arrangemanget flöt på bra kommer man att göra en del justeringar i upplägget till nästa klubbmästerskap, om ett år.

– Ja, det var lite onödigt att öppna för anmälan först klockan 12. För att det ska flyta på bättre kan vi ha förhandsanmälningar, så att man slipper några korvstoppningar och onödig stress innan tävlingen, säger Tommy Hansson.

Några nya medlemmar fick man i samband med tävlingen och nu är man 25 aktiva medlemmar i dartklubben.

”Borde varit kallare”

Kvällens högsta utgång stod Karl Ivar Hjälte för, då han avgjorde från 119 poäng.

– Nja, det var nog kanske mer tur än skicklighet. Jag kastade en trippel 20, följde upp med enkel 19 och utgång på dubbel 20. Det var i dubbelspelet och där gick det sedan inte så bra som jag hade hoppats på.

I singeltävlingen var Karl Ivar ytterst nära att gå till final, men ledning med 2-1 i set, och chans till utgång mot Lasse Skoogh blev till slut en förlust, och en hedrande tredjeplats.

– Jag borde varit kallare och spelat mer taktiskt i det läget, men jag blev lite för het och det låste sig, avslutar Karl Ivar.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv