”Förskräckligt dåligt betyg”

Ronald Rombrant: ”Vi politiker har all anledning till självrannsakan”

2016-09-21 – Det vi får sämst betyg på är kommunpolitikernas attityder och dialogen med kommunledningen. Vi inom politiken har all anledning till självrannsakan.
Oppositionsrådet Ronald Rombrant (Lysekilspartiet) konstaterar att Lysekil inte kan sjunka så mycket längre ner i bottenträsket när det gäller företagsklimatet.

Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i Lysekils kommun är en dyster läsning.
Av Sveriges 290 kommuner hamnar Lysekil på plats 283.
Företagsklimatet har varit dåligt tidigare i Lysekil, men har blivit ännu sämre det senaste året, då Lysekil tappar ytterligare fyra placeringar i rankingtabellen.

Näringslivsstrategi antogs

Oppositionsrådet Ronald Rombrant, kommenterar siffrorna så här:
– Detta är förstås ett förskräckligt betyg som vi får, det går ju  knappast att komma lägre.
– Det vi får sämst betyg på är kommunpolitikernas attityder och dialogen med kommunledningen. Vi inom politiken har all anledning till självrannsakan.
– Fullmäktige har antagit en näringslivsstrategi, är denna fel? Eller följer vi den inte? Detta måste vi titta närmare på, bland annat  har Lysekilspartiet lagt en motion om detta.
– Personligen tror jag att vi också har en ordentlig hemläxa när det gäller bemötande. Bara det att vara tillgängliga, återkomma i ärenden, återkoppla när det exempelvis blir förseningar i ärenden, visar att vi bryr oss. Vi måste helt enkelt bli bättre på att visa vem vi är till för.

”Många års brister”

Hur ska Lysekil kunna klättra uppåt?
– Detta är resultatet av många års brister när det gäller ordning och reda i kommunen, inte minst när det gäller roller och ansvar.
– Missnöjet bland företagare – och invånare också för den delen – har bara blivit allt större. Det finns ingen annan väg än ett tålmodigt och konsekvent arbeta med frågorna. Att lära av de bästa är också ett givet recept. Som sagt, näringslivsstrategin måste vi ta i, bemötandefrågor samt inte minst roller och ansvar. Tjänstemän och politiken måsta också veta vem som bär ansvar i dessa frågor.

Publicerad: Uppdaterad:
Ahlbin Gustafssonahlbin@lysekilsposten.se0523-667081
Nyhetsarkiv