Anna och Peter Hildingsson flyttade till Brodalen för bergen och naturen. Här med barnen Stig, som är drygt tre år och Åke, nio månader. Foto: Gabriel Berndtsson

Flyttade till Brodalen för bergens skull

2022-07-16 Anna och Peter Hildingsson hade inga kopplingar hit, inga släktband. Det var för bergen som de flyttade till Brodalen och det har de inte ångrat en sekund.
De är långt ifrån ensamma. Många har gjort den här flytten. Idag blomstrar Brodalen som aldrig förr, det är en levande bygd i Lysekils kommun.

SommarLysekil 21 juni 2022 (lysekilsposten.se)

Brodalen är beviset på att det är det småskaliga och landsbygden som många människor vill ha. Men om det ska fungera måste infrastruktur, skolor och barnomsorg fungera även ute på landsbygden.
– För att fler ska kunna flytta hit måste infrastrukturen och barnomsorg fungera bättre än idag. Det är en nödvändighet för de som har barn eller tänker skaffa barn och vill etablera sig här. Det är bergen och den fantastiska naturen i Brodalen som fått familjer att flytta hit, vi hoppas att kommunen förstår det och inser värdet i det, påpekar Anna och Peter.
Synergierna med bergen är ytterst påtagliga här.
Byn har en fungerande livsmedelsbutik, som dessutom säljer klätterutrustning och de ska tydligen vara lätträknade. Bohusläns Klätterklubb byggde för ett antal år sedan en boulderhall för inomhusklättring. Närmaste granne med klätterhallen är Villa Bro, som erbjuder paket och boenden. Ett stenkast där ifrån har vi Häller Klättercamping, som ligger vid bergets fot och erbjuder husrum och tältplatser.

Tröttnade på tält
Anna och Peter bodde i Göteborg. Under flera år campade de i Bohuslän, men livet att torka tält efter varje helg tröttnade de snart på.
– Vi köpte en sommarstuga för snart 8 år sedan. På söndagarna när vi skulle lämna Bro fylldes vi alltid med ångest. Vi var här mer än vad vi var i Göteborg.
Hade Peter ensam fått bestämma hade flyttlasset gått mycket tidigare. Men det är klart att det fanns mycket att ta ställning till, hur allt skulle fungera med vardagen och jobben. Anna blev alltmer övertygad och de började titta efter hus.

Klassiskt – allt på en gång
– Vi letade efter något större än sommarstugan, men insåg snart att vi trivdes här med en stor tomt och med grannarna.
Tillsammans byggde de om sommarstugan till en villa, de utgör ett bra team då Peter är snickare och Anna projektledare.
– Vi har lärt oss massor men också haft otroligt kul under husbygget, säger Anna.
Första grävdagen på husgrunden fick de överraskningen att Anna var gravid.
– Riktigt klassiskt, allt på en gång, påpekar de.
Det var cirka fyra år sedan och idag är familjen en kvartett med Stig som är drygt tre år och Åke, nio månader.
– Det var bara för klättringen vi flyttade hit, vi har inga kopplingar till Lysekil. Ingen familj eller historik. Peter är från Varberg och jag har flyttat omkring lite, idag bor mina föräldrar i Strömstad, berättar Anna.

Bergen vid husknuten
Peter förklarar att ska man bo här för klättringen så är det runt Brodalen man vill.
– Inte inne i Lysekil, det är för långt bort. Man vill ha bergen och klättringen vid husknuten när chansen finns, säger han.
– Jag tror att många som flyttar hit för klättringen eller för friluftslivet, de vill inte bo i stadskärnan. Naturen finns runt Brodalen och med den platsen som utgångspunkt har du ett hundratal olika klippor och många bara en kvart med bil från Brodalen, förklarar Anna.

Vad är det då som gör bergen i Brodalen med omnejd så unika?
– Så här bra traditionell klättring finns inte på någon annanstans i Sverige. Inte så koncentrerat med många klippor i den kvaliteten. Vi har också ett stort gradspann, alltså svårighetsgraden på lederna, berättar de.
Traditionell klättring eller tradklättring som det kallas placeras egna säkringar i exempelvis sprickformationer i bergen och ingen åverkan görs på berget.

Vad är då tjusningen med klättringen?
– När du klättrar kan du inte tänka på något annat, Det är full fokus, det blir liksom ett ”mindfulness” där man måste vara i nuet. Det är lite sällan som vi tvingas till det i samhället idag.

Utmaningarna tar aldrig slut
På familjens semester bär det oftast i väg till bergen.
– Det är svårt att få med Peter på en semester som inte innefattar klättring. Det krävs mycket övertalning.
– Vi har en deal, en weekend fungerar per år, men annars vill jag klättra, flikar Peter in.
– Vi har fått se delar av världen som vi inte hade fått sett om det inte vore för klättringen. Detsamma gäller människorna vi träffar. Vi hamnar ute på spännande resor och får uppleva naturen på ett helt annat sätt än i turistorterna.
Peter och Anna utvecklas hela tiden och påpekar att utmaningarna aldrig kommer att ta slut i Brodalen.

Text och foto:
Gabriel Berndtsson
gabriel@lysekilsposten.se

Publicerad: Uppdaterad:
Gabriel Berndtssongabriel@lysekilsposten.se0523-667085
Annons
Nyhetsarkiv