Flera nya covid-fall i hemtjänsten – kan vara deltavarianten

2021-07-14 Covidfall inom hemtjänsten i Lysekils kommun har upptäckts. Smittspridningen gäller ett specifikt område där både personal och brukare smittats.

– Vi följer nu alla direktiv från Smittskydd Västra Götaland med smittspårning och vi kommer från och med nu också införa snabbtester på personalen i det här området, berättar Elin Råhnängen, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Lysekils kommun.

Visat symptom
Tidigare har bara snabbtester utförts inom särskilda boendena i kommunen. Efter att en personal inom hemtjänsten visat symptom efter utfört arbetspass kom smittspårningen igång. Efter att personal och brukare testats fann man fler fall av covid. Två fullvaccinerade brukare var smittade men visade inga symptom. Två fall till från personalen har testats positiva, en icke vaccinerad och en fullt vaccinerad.
Det är två brukare av tio som testats positiva. De övriga som testats negativa har testats två gånger med samma resultat berättar Elin Hansson, chef på Närhälsan i Lysekil.

Kan det röra sig om deltaviruset?
– Deltaviruset är oerhört smittsamt. Det skulle absolut kunna vara deltavarianten, men jag har inte fått något sådant till mig. Vi vet ju att deltaviruset förekommer i Västra Götalandsregionen, berättar Råhnängen.

Susanne Thörnblom verksamhetschef på Capio, påpekar att även hon inte fått några bekräftade fall av deltaviruset.

Hur har ni jobbat kring vaccinering av sommarpersonal?
– Vi har erbjudit sommarpersonal vaccin i samarbete med Capio vårdcentral i Lysekil. Vaccineringen är helt frivillig, så några krav att personalen måste vaccinera sig får vi inte ställa, förklarar Elin Råhnängen.
Arbetet med smittspårning och alla tänkbara åtgärder vidtas nu för att inte få någon smittspridning bland brukare och personal, i enighet med Smittskydd Västra Götaland.
– Vi har ständig kontakt med smittskydd och följer deras direktiv till punkt och pricka. Vi smittspårar och påbörjar snabbtester i detta nu, fortsätter hon.

Har ni bara brukare och personal från Lysekils kommun, eller kan de komma utifrån?
– När det gäller personalen så har jag inte de uppgifterna. Vi har brukare utifrån sommartid som har hemtjänst, men vad som gäller i det här fallet kan jag inte svara på.
Elin påpekar och vill belysa att vi fortfarande befinner oss i en pandemi.
– Människor i allmänhet, sommargäster i synnerhet har tagit semester även från pandemin. Vi kan se det och det här får bli en liten väckarklocka för oss, att viruset fortfarande finns bland oss, avslutar Elin Råhnängen.

Publicerad: Uppdaterad:
Gabriel Berndtsson, gabriel@lysekilsposten.se0523-667085
Annons
Nyhetsarkiv