Flera dyrgripar vid kvalitetsauktion i Grundsund

2023-07-18 I helgen gästades Skaftö Folkets Hus av Wass Auktionsbyrå som höll auktion. Med sig hade de bland annat konst av Lars Lerin, Ian Rusth, Ernst Billgren, Lennart Jirlow, Madeleine Pyk, Caroline af Ugglas med flera kända konstnärer.

Här fanns också mattor till försäljning och antika byråer, skåp, kandelabrar, kristallkronor och designmöbler.
Jonas Wass var på plats och agerade auktionsförrättare.
– Det var mycket köp och ca 150 personer som trängdes med konst och antikviteter. Några fick stå i entrén, men det gick bra ändå.

Ian Rusth-tavla gick för 28.000 kronor

– En tavla Ian Rusth gick för 28 000 kr och var det dyrast föremålet som gick under klubban denna kväll. Litografier av Caroline af Ugglas gick under klubban, men inte originalmålningen. De Lerin tavlor vi har med oss är ganska stora och värda runt 200 000 kr i startbud. Och de ska de ju kosta för likvärdiga tavlor går för 350 000 kr på stora auktionshus. De gick inte heller under klubban denna gång, men vi är ändå nöjda med auktionen och det är redan bestämt att vi kommer tillbaka nästa år.
– Samarbetet med Galleri TINT innebär att vi får med bra konst på auktionerna som annars bara hänger på galleriet. Och till ett nominellt pris, som underförstått kan gå betydligt under vernissagepriserna. De som handlade idag köpte t ex Pernilla Stappe för hälften av vernissagepriset. Utöver det var det mycket fint porslin, speglar och kristallkronor som gick under klubban.
– Vi håller auktioner runt om på olika ställen och att vi landade i Skaftö Folkets Hus beror på att Galleri TINT kände till den här lokalen i Grundsund på Skaftö sedan tidigare. Vi är även ute på andra håll i Sverige som t ex Värmdö i Stockholms skärgård. Härnäst landar vi i Hunnebostrand med auktion på tisdag.

Margareta Anderberg
Foto: Kerstin Wennergren

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv