Fler fall av Covid-19 rapporterades in under fredagen

Ingen större smittspridning i Lysekil utan nivåer som tidigare

2020-11-20 Efter att Närhälsan fick in fem positiva covid-19 fall förra måndagen och sju fall veckan innan, befarade man att det kunde bli en explosion av fall även i Lysekils kommun.  Det rörde sig om patienter från gymnasieålder upp mot sjuttioårsåldern och allt däremellan.  Med hjälp av smittspårning kunde man också se att personerna blivit smittade i Lysekil, vilket inte varit fallet tidigare. Att inte fler blivit smittade är också ett bevis på att Lysekilsborna följer Folkhälsomyndigheternas riktlinjer.

Vecka 46 testades 9 personer positiva för Covid-19 i Lysekil, 6 stycken per 10 000 invånare.
Munkedal 7 st, 7 st/10 000 invånare och flest fall i hela norra Bohuslän har Sotenäs kommun med 19 st, 21 st/10 000 invånare. Siffrorna från Västra Götalandsregionen publiceras varje torsdag men Elin Hansson på Närhälsan i Lysekil kan ge en lite tidigare prognos för veckan. I vilket fall ge en indikation år vilket håll det går och hur många fall som de har rapporterat in.

Färre tester

Det som kommer att bli något missvisande mot tidigare siffror är att antalet tester minskat. Närhälsan i Lysekil har dragit ned med cirka 25 procent.
– Patienterna vill självklart testa sig efter 24 timmar med symptom. Den möjligheten har vi inte idag med den här neddragningen. Men den uppgången som vi såg och befarade har avstannat. Sedan har vi personer idag som vi vet har smittats i Lysekil. Tidigare hade vi bara personer som vi såg insjuknat i Lysekil, men som vi kunde smittspåra att de hade fått smittan på annat håll, förklarar, säger Elin Hansson, Vårdcentralchef på Närhälsan i Lysekil.

Från sjukvården i Lysekil hoppas man att provtagningarna kommer igång för full maskin igen. De hoppas även på att Västra Götalandsregionen kan få tillgång till snabbtester som möjliggör att vårdpersonal skulle kunna återgå i tjänst redan efter 24 timmar mot dagens tre dagar i väntan på provsvar.

Lysekilsborna följer råden

När man från sjukvården i Lysekil såg att personer i gymnasieåldern smittats såg de självklart farhågorna att det här kunde gett en snabbt ökad spridning.
– Det är fantastiskt om vi inte fått en större spridning när man har det i gymnasieåldern. Det är ofta den här målgruppen man talar om som inte alltid följer riktlinjerna, en anledning är förstås att de inte alltid blir så sjuka. Nu har vi sett fall i Lysekil, att de har blivit smittade men att vi håller oss på ungefär samma nivåer och det är verkligen hatten av. Det är ett bevis på att man följt råden hur vi ska umgås, säger Elin.

Fler fall under fredagen

Det gäller att inte slappna av utan följa de rekommendationer och riktlinjer som Folkhälsomyndigheten sätter upp.
– Alla måste ta sitt ansvar, avslutar Elin Hansson.
Senast i fredags morse registrerades fler fall från Lysekil in, men det ligger fortsatt på samma nivåer som tidigare.

På länken nedan kan du se smittspridningen i alla Sveriges kommuner:

https://experience.arcgis.com/experience/a6d20c1544f34d33b60026f45b786230?fbclid=IwAR2jWjTY4L9FkkDtL2txCRhPW_eHaI5KLq4SdsEtZ2_3Jngt7q0h81Hd3wI

Publicerad: Uppdaterad:
Gabriel Berndtsson, gabriel@lysekilsposten.se0523-667085
Nyhetsarkiv