Fem tips till den som deklarerar för första gången

2022-03-21 Över 340 000 personer som inte deklarerade förra året ska göra det i år. En del av dem får deklarationen för första gången.
– Mitt bästa tips är att deklarera digitalt, genom att ringa, sms:a eller använda appen eller e-tjänsten, säger Athina Karapanagiotidou, deklarationsexpert på Skatteverket.

Den som bara kan godkänna sin deklaration och gör det digitalt senast den 30 mars kan få eventuell skatteåterbäring redan den 5-8 april.

– Den som behöver ändra något och deklarerar digitalt får hjälp till exempel med uträkningar. Det blir färre fel och du får också en kvittens direkt på att deklarationen är inlämnad om du ringer, sms:ar eller deklarerar i appen eller e-tjänsten, säger Athina Karapanagiotidou.

Den som bott i Sverige under hela 2021 och haft inkomst av tjänst eller inkomst av aktiv näringsverksamhet på sammanlagt 20 135 kronor eller mer ska deklarera. Även andra kan behöva deklarera, exempelvis den som sålt värdepapper. En enkel regel är att den som har fått en deklaration också ska deklarera.

– Orsaken till att vi deklarerar är att skatten ska bli rätt. Den skatt som dras varje månad är preliminär utifrån tabell, men hänsyn tas inte till exempelvis ränteavdrag och annat. Kom ihåg att anmäla bankkonto för att få skatteåterbäring utbetalad. Kontot finns sedan kvar om du inte själv stänger det, säger Jan Janowski, deklarationssamordnare på Skatteverket.

Fem tips till den som ska deklarera för första gången

  • Skaffa en e-legitimation.
  • Kolla att alla uppgifter stämmer innan du godkänner deklarationen och tänk igenom om det är något du behöver ändra eller lägga till.
  • Deklarera digitalt via e-tjänsten, appen, telefon eller sms.
  • Deklarera senast den 30 mars om du bara ska godkänna, utan att ändra eller lägga till. Då kan du få skatteåterbäring redan i april. Annars är sista dagen att deklarera den 2 maj och återbäring kommer normalt i juni.
  • Glöm inte att anmäla bankkonto för utbetalning.

Mer om deklarationen

Mer om vem som ska deklarera

Publicerad:
Nyhetsarkiv