Foto: Gabriel Berndtsson

Fart och fläkt i Hallinden med electrobike

2022-07-17 Motocrossbana är en ny lek- och skojaktivitet som startat upp i Lysekils kommun. Det som skiljer den här motoraktiviteten från andra är att crossarna drivs av elektricitet.

Fart och fläkt i Hallinden med electrobike – SommarLysekil (lysekilsposten.se)

– Jag är helt övertygad om att el är framtiden på fordonsidan. Det här är förvisso leksaker, men de ska också drivas på något sätt, säger Carl-Johan Sollman, som driver Hallinden electrobike.
Det krävs inget körkort eller andra förkunskaper för att köra en crossmotorcykel på Hallinden electrobike, som ligger inom ett inhägnat område.
– Det är inte svårt och det behöver inte vara farligt. Här kan alla – från unga nybörjare till äldre köra cross. Det gäller bara att lyckats få dem att förstå hur kul det här är, påpekar Carl-Johan.

Tre körlägen
Cyklarna har inga växlar, det är gas och broms som gäller.
Motorcyklarna har däremot tre körlägen, i läge ett gör de 45 km/h med en lugn acceleration, läge två 70 km/h och i läge tre är det full effekt och hojen gör cirka 90 km/h.
– Utövarna kan väga lätt själva men ändå orka hantera dem, eftersom hojarna är betydligt lättare, påpekar han.
Idag har anläggningen två banor som är hopbyggda. Så antingen kan man köra banorna var för sig eller på båda.
– Tanken med anläggningen är att man ska kunna komma hit när lusten faller på som privatperson. Jag hoppas också kunna attrahera företag för sina kickoffer, svensexor, möhippor, födelsedagar eller kompisgäng och så vidare, förklarar han.
Carl-Johan har stor erfarenhet av motorcyklar och att utbilda människor.
– Jag är alltid med till en början för att se att kunderna behärskar cyklarna. De som känner sig osäkra, hjälper jag att komma i gång och eftersom det finns tre körlägen kan man alltid anpassa cykeln efter sin förmåga, förklarar han.

Hyr även ut mopeder
Förutom motorcyklar hyr företaget ut elmopeder och alla elektrifierade fordon i hans stall är av märket CAKE, som är ett svenskt elcykelföretag.
– Mopederna ser jag som ett bra transportmedel för exempelvis friluftsmänniskor. För att de ska kunna ta sig ut i närområdet med ett fordon som är enkelt, tyst och smidigt, där man samtidigt kan få med sig lite packning.
Mopederna är flexibla och kan byggas om för att få med sig extra bagage eller en medpassagerare.

 

 

 

Text och foto:
Gabriel Berndtsson
gabriel@lysekilsposten.se

Publicerad: Uppdaterad:
Gabriel Berndtssongabriel@lysekilsposten.se0523-667085
Nyhetsarkiv