Karin hittas på instagram under namnet Tradgardenitorgestad. Foto: Privat
Karin hittas på instagram under namnet Tradgardenitorgestad. Foto: Privat

Färgsprakande tulpanhav i Torgestad

2025-04-16 Karin Carlgren har med sina kärodlade tulpaner blivit ett etablerat besöksmål på senvåren.
– En del besökare jämför det med att plocka lösgodis, säger hon.

Med sina kärodlade tulpaner har Karin Carlgren, eller Trädgården i Torgestad som hon också är känd under på sociala medier, blivit ett uppskattat besöksmål. Det tidigare fokuset på tomater har nu kompletterats med ett hav av tulpaner.
– Första året hade jag kanske 800 tulpanlökar i marken. Nu är jag uppe i nästan 4 000, berättar hon.

Det var den stora uppskattningen hos besökarna som gjorde att hon vågade satsa och utöka antalet lökar efterföljande år. För den som plockar en tulpan hos Karin Carlgren finns chansen att få blomman att komma tillbaka året efter. Genom att ta upp blomman med löken på kan man torka löken och plantera den igen.
– Efter första året var det flera som berättade att de fick egna tulpaner efterföljande år. Det blev verkligen en extra boost för mig att se att det fungerade, berättar hon.

Hon tipsar om att skölja av löken, placera den i en genomskinlig glasvas och sedan låta den vissna ner för att samla kraft inför nästa år.
– När blomman vissnar skickas näringen tillbaka till löken, vilket gör att den kan samla kraft och blomma igen året efter, förklarar hon.
Men att odla tusentals tulpaner kräver inte bara engagemang utan även skydd mot hungriga djur.
– Jag har lagt galvat nät i botten av varje tulpanbädd och täckt dem med nät ovanpå också. Dessutom har jag satt stängsel runt hela odlingen, säger Karin och konstaterar att det än så länge har gett resultat mot både sorkar och rådjur.

Under den korta blomningsperioden, som brukar vara i två till två och en halv vecka, har Karin Carlgren självplock på eftermiddagar och kvällar. Då får besökarna komma och plocka sina favoriter bland de nästan 30 olika sorterna som blommar i regnbågens alla färger.
– En del besökare jämför det med att plocka lösgodis – man vet inte riktigt vilka man ska välja för det finns så många vackra sorter, säger hon.

Publicerad: Uppdaterad:
Emilia Halling Dageby
Nyhetsarkiv