T/S Kvartsita seglade nu i september Nordens största träbåtsseglats "Limfjorden runt" i Danmark. Foto: Jenny Aronsson

Kvartsitas besättning: ”Fantastisk upplevelse i danska farvatten”

2021-09-27 T/S Kvartsita är tillbaka i Fiskebäckskil efter en 10 dagars upplevelserik resa från Nordens största träbåtsseglats - "Limfjorden runt" i Danmark.

– Vi var en av 68 träfartyg med 6 följebåtar och 3 fartyg utanför tävling, berättar Wiggo Lander ordförande i föreningen För Fulla Segel. En fantastisk upplevelse i danska farvatten med mycket segling, spänning och ”hygge” med musik i varje hamn.
– Kulturfartyg i Danmark är högt uppskattade och det märktes på det höga publikantalet och att kommunerna med representanter ställde upp i varje hamn.
”Segelegenskaperna har förbättrats avsevärt”
T/S Kvartsita seglade ut från Fiskebäckskil den 10:e september med Styrsö som första anhalt där de svenska deltagarna, Westvind af Göteborg, Mathilda af Mollösund, Eureka från Oxevik och Laura från Göteborg mötte upp. Tidigt lördag morgon seglade de sedan tillsammans iväg mot Danmark och Hals, som ligger i Limfjordens mynning.
Denna segling, ”Limfjorden runt”, har besättningen på Kvartsita sett fram emot. Det är årets höjdpunkt och en unik möjlighet att tillsammans med andra liknande skutor känna på Kvartsitas nya segelegenskaper som toppsegelskonare och byta erfarenhet med de andra deltagarna.
– Kvartsitas segelegenskaper har förbättrats avsevärt, hon är snabbare än förut och vänder lättare genom vinden. Hon är också roligare att segla, tycker Wiggo Lander.

Haveri stärkte besättningen
Seglingen gick dock inte helt problemfritt för Kvartsita. Under söndagens segling gick Märsråt av vilket fick Kvartsita att avbryta seglingen och sätta kurs mot Aalborg där man firade Märsråt med gigtåg och gårdingar ner på kajen. Arbetet fortsatte sedan med att koppla ihop Bram med Fockråt som möjliggjorde vidare segling.
– Haveriet på Märsråt stärkte besättningen, speciellt med tanke på komplexiteten och att hanteringen skedde på ett proffsigt sätt.

Danskt gemyt och erfarenhetsutbyte
Wiggo Lander berättar att några av de saker besättningen lärt sig på denna resa och tar med sig hem är att Kvartsita är ett fantastiskt fint fartyg och hävdar sig bra i konkurrensen. Att segelegenskaper som toppsegelskonare har optimerat seglingen markant. Säkerhet, speciellt uppe i riggen, är viktigt. Riskbedömningar är ett måste och skall vara levande samt att 15 mans besättning i kappsegling är något för lite.
– Vi kan också konstatera att danskarna värdesätter träbåtskulturen högt och har många välskötta skutor i drift. Det ”danska gemytet” finns och existerar och vi kände oss verkligen varmt välkomna.
– Kvartsita har visat sig vara väl rustad för nya seglatser, spännande äventyr och jag hoppas att vi kan inspirera ungdomar som kan föra vår kulturskatt vidare på nya äventyr!

100 000 kr i bidrag
Tills sist, Föreningen För Fulla Segel fick nyligen 100 000 kr i bidrag av Sjöhistoriska museet.
– Bidraget har vi använt till reparation av babords halvdäck. Vi har bytt delar av däcksplankorna, skarndäcket i området med underliggande balkar på Hälleviksstrands träbåtsvarv.
– Nu ser vi fram emot nästa och avslutande segling för året som blir skutträffen i Skärhamn, säger Wiggo Lander.

Margareta Anderberg
Foto: Jenny Aronsson
och Kvartsita

 

Publicerad: Uppdaterad:
Margareta Anderberg, redaktion@lysekilsposten.se
Annons
Nyhetsarkiv