Facket om behörighetsbristen i förskolan: ”Kvaliteten måste stärkas”

2024-11-20 I Lysekil saknar 32 procent av förskolepersonalen relevant utbildning, enligt Sveriges Lärare. Facket lyfter behovet av mer behörig personal för att stärka både kvalitet och arbetsmiljö i förskolan.

Det råder stor brist på behöriga lärare i förskolan skriver fackförbundet Sveriges Lärare i ett pressmeddelande. Detta efter att de har gjort en genomgång av Skolverkets statistik. Sveriges lärare menar att för att förskolorna ska klara sitt uppdrag borde minst två tredjedelar av personalen ha förskollärarexamen. Men det är bara tre kommuner i hela Sverige som når den nivån.
– Alla barn måste garanteras undervisning av behöriga lärare i förskolan oavsett var de bor i landet. Allt annat är helt fel väg att gå, säger Anna Olskog, ordförande för Sveriges Lärare i pressmeddelandet.

Högre arbetsbelastning
Enligt fackförbundets genomgång har 45 procent av förskolepersonalen i Lysekils kommun förskollärarexamen och 32 procent saknar förskollärarexamen eller barnskötarutbildning. De menar att brist på behörig personal inte bara är ett problem för barnen utan också för de anställda. De hänvisar till en enkätundersökning de gjort bland medlemmarna i Sveriges Lärare där 86 procent av lärarna i förskolan svarade att bristen på utbildade kollegor leder till högre arbetsbelastning.
– Eftersom förskollärare har ansvaret för undervisningen i förskolan blir det oerhört tufft för dem när de har för många outbildade kollegor. Då blir planeringstiden ännu viktigare. Det måste regleras i lag eller i avtal, säger Anna Olskog.

Munkedal bäst
Av kommunerna i Lysekilspostens bevakningsområde har Munkedal högst andel utbildade förskollärare med 52 procent av förskolepersonalen medan 31 procent saknar barnskötarutbildning eller förskollärarexamen. I Sotenäs har 47 procent förskollärarexamen och 29 procent saknar barnskötarutbildning eller förskollärarexamen.

 

Publicerad: Uppdaterad:
Emilia Halling Dageby
Nyhetsarkiv