– Bara idag har vi fått in 40 nya positiva fall, sade Susanne Thörnblom i måndags eftermiddag, verksamhetschef på Capio Läkarhus i Lysekil.
Vecka 52 var det 26 fall. Första veckan i januari är det 147 fall.
I dagsläget testar man många patienter med symptom.
– Vi ligger på 100-120 tester per dag. Det är en explosionsartad ökning vi ser nu efter julledigheterna, berättar Susanne.
Elin Hansson, vårdcentralchef på Närhälsan Lysekil, säger att de aldrig lämnat ut så många tester som man gör just nu.
Är det omikron varianten som nått Lysekil?
– Den slutsatsen kan man absolut dra, eftersom vi har en sådan enormt stor ökning. Vi får in positiva tester kontinuerligt, påpekar både Susanne och Elin.
”Svår avvägning”
Hur ser ni på skolstarten, hade man kunnat göra något annorlunda?
– Vi som jobbar inom sjukvården, jag personligen hade gärna sett att man skjutit på skolstarten, någon vecka, ett par veckor för att se vart vi hamnar, säger Susanne.
– Det är en oerhört svår avvägning – att vi utsätter barn och personal för smitta samtidigt som vi måste ta hänsyn till barnen och att det alltid finns en risk för ohälsa i hemmen. Personligen tycker jag att det varit bra om barnen burit munskydd i klassrummen för att skydda sig själv och andra, påpekar Elin.
I Norge skickade man hem alla barn innan lovet, från förskoleålder till och med gymnasielever, med covidtester för att kanske kunna minimera smittan efter helgerna, rekommendationen gällde också lärare. I Sverige hänvisar Folkhälsomyndigheten till att det inte finns någon vetenskaplig grund för masstestning.
Brist på testmaterial
– Vi har en brist på testmaterial och i dagsläget får man prioritera dem med symptom. Hade vi haft tillräckligt med tester och hunnit analysera testerna, så absolut, säger Elin.
Att man nu ser en hög smittspridning i Lysekil kommer inte som en chock, där emot överraskar den höga spridningen.
– Vi har anat att det skulle ta fart även här i Lysekil efter jul- och nyårshelgerna. Vi har legat lite efter här varje gång smittspridningen ökat runt om oss. Det blev som vi trodde, men samtidigt mycket mer än vad vi hade förväntat oss, påpekar Susanne.
Kan ni se någon skillnad på åldersfördelningen för de som är positiva?
– På Capio har det varit ganska jämnt fördelat över åldersgrupperna och vi ser även att de som fått tredje dosen blir sjuka med mildare symptom.
När ni tittar på de som är listade hos er, är det fortfarande många ungdomar som inte har vaccinerat sig?
– Faktiskt inte, vi får statistik från regionen regelbundet och vi har en bra täckning, även bland ungdomar som är listade hos oss. Antalet vaccinerade ligger över 80 procent i alla åldersgrupper, säger Susanne.
”Invänta svar”
Uppmaningen är att man håller sig hemma vid symptom i väntan på provsvar.
– Vi ser tyvärr att allt för många rör sig i samhället i väntan på svar från oss. Det är något som vi märkt när vi ringer patienterna, att de är ute bland andra människor. Även om man har väldigt få symptom så ska man vara hemma och invänta svar, påpekar Susanne.
Vaccineringen fortsätter, från och med i måndags är det fritt fram från 18 år att vaccinera sig.
På torsdag har det dessutom flaggats för att Folkhälsomyndigheten rekommenderar att regionerna sänker intervallen från sex till fem månader för tredje dosen.
– Vi vaccinerar kontinuerligt, de här drop-in dagarna som vi kört på eftermiddagarna har resulterat i över 200 personer vid varje tillfälle. Vi planerar för fler drop-in i detta nu, så fort vi får leveransdatum på vaccinet så kommer vi gå ut med datum, säger Susanne.
Sedan i måndags är det fritt fram från 18 år att vaccinera sig. På torsdag har det dessutom flaggats för att Folkhälsomyndigheten kommer att rekommendera regionerna att sänka intervallen från sex till fem månader mellan andra och tredje dosen.
– VGR har gett direktiven att vara frikostiga, kommer patienten och det har gått fem månader, att man då ger dem vaccin. Det viktiga i dagsläget är att vi ger så många som möjligt vaccin, avslutar Elin.
Källa: Så ser covid-19-statistiken ut i din kommun – klicka på Folkhälsomyndighetens länk.https://experience.arcgis.com/experience/a6d20c1544f34d33b60026f45b786230