Sotenäs tekniskas ledande Börje Swanström lovar ta med sig Anna Ihréns bok till Thailand, vilket också gläder Sotenäs turisms Ylva Front.

”En hyllning till Bohuslän”

Sotenäs egen deckardrottning Anna Ihrén signerade böcker

2015-02-10 Det blev en stor dag hos Göstas fiskbutik med restaurang när det på menyn stod: Smögens egen mördare – livslevande.
Kommunpolitikern (S) och ordföranden i riksomfattande föreningen Rätten till vår död, professor Stellan Welin, sökte sig direkt dit. Men inte för att tala om olika sätt att ta folk av daga. Utan för att se författaren i levande livet.

För det handlar förstås om böcker, deckare och skribentskap. Om starten på en bokserie som med tiden – med rätt lansering – kommer som tv-film och biograffilm jämte uppföljare i andra medieformer.

Genererar besöksnätter

Näringslivsutvecklare Tomas Larsson har redan uttalat sig positivt om Anna Ihrén och den här typen av böcker. Slår de väl ut, kan de generera besöksnätter och annat positivt för bygden.

– Det kan vara viktigt för näringen, säger Tomas Larsson, själv bördig från Selma Lagerlöfs och Gustaf Frödings Värmland där man sen länge vet vad författarturism innebär.

Sotenäs turisms ankare Ylva Front instämmer med Tomas Larsson och fanns också hon på plats för att ta del av exportören Gösta Karlssons idé, att mitt i vintern kosta på att bjuda hit författaren Anna Ihrén.

Hennes insatser är kanske extra mycket värda i år, när Sotenäs turisms deltagande i större turismsammanhang verkar ligga på sparlåga, till följd av företagarnas kärva läge.

Samverkan på win-win-basis med en säljande och aktuell författare är då synnerligen viktigt – Ylva Front passar på att stämma av vissa detaljer i hennes och Anna Ihréns upplägg inför året innefattande också lanseringen av Annas andra bok i serien av mord och mordutredningar på Smögen, Isfiskaren: titeln minner om kollegan Camilla Läckbergs böcker från Fjällbacka: och Camilla är avtackad i debutboken Strandsittaren.

Bakgrund från orten

Anna har gedigen erfarenhet av människor och händelser på Smögen och Sotenäs, uppvuxen här sommartid sen sent 70-tal, enligt vad hon berättar på nätet. Intresserad och lyssnande låter hon sig inspireras av sin omgivning.

Född 1971 i Göteborg flyttade hon med föräldrarna till Lidingö där hon bodde till 1979 och flytt till Billdal utanför Göteborg. Nu bor deckarförfattaren med man och barn i Sjövik i Lerum och till vardags arbetar hon som kommunikatör inom storstadsutvecklingsprojekt i Göteborg.

– Det Anna skriver är en hyllning till Bohuslän, framhåller Ylva Front.

Hon ger Bohusläns och Smögens historia och bakgrund ett ansikte, parallellt med själva mordgåtornas lösande.

I andra landskap har historien berättats, använts och lyfts fram i nutid för besökare. Men få vet idag, att också Bohuslän och Smögen har en historia innan sommargästerna upptäckte landskapet. Då bara sommartid. Emelie Flygare-Carléns romaner, som kring 1851 var bästsäljare, är glömda…

Läs mer i papperstidningen…

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv