För två år sedan satsade Kristine Johansson helhjärtat på keramiken och hon trivs med sitt yrke. Foto: Gabriel Berndtsson

En framgångssaga – och ett drömyrke för Kristine på Fabrik LL

2022-07-15 Hennes hobby blev en framgångssaga och ett drömyrke. För två år sedan öppnade Kristine Johansson gårdsbutiken och keramik studion Fabrik LL. Långt ut på vischan, vid vägens slut ligger gården i natursköna Bro-Häller.

SommarLysekil 21 juni 2022 (lysekilsposten.se)

Kristine drejade och drejade, det gamla häststallet fylldes upp med keramik och hennes man bad henne sälja lite, innan det svämmade över.
– Jag öppnade en helg och allt gick åt. Jag tillverkade mer, öppnade igen och samma visa. Då sade jag upp mig och satsade på yrket som keramiker, berättar Kristine.
Det var för två år sedan och så har det fortsatt.
Kristine är konstnär ut i fingerspetsarna och älskar konst och konsthantverk.
Keramiken samsas med heminredning, som hon började sälja via en webshop för sex år sedan. Idag sker all försäljning på gården, men det finns planer på en shop på webben igen.
– Jag vill att det ska finnas saker på hyllorna när jag öppnar. Många kommer långväga för att handla och för dem skulle jag kunna erbjuda e-handel, förklarar Kristine.

Går mot mera hållbart
Öppettiderna är sparsamma, på vinterhalvåret har hon öppet varannan helg.
– Jag hinner inte tillverka tillräckligt med keramik för att ha öppet mer, påpekar Kristine.
Efter julen och de första månaderna på året är trycket inte lika hårt och då kör Kristine keramikkurser.
För två år sedan, efter andra försäljningen och beställningar hon fick från lokala restauranger insåg Kristine att det här kunde hon jobba med på heltid.
– Jag har jobbat hårt för att hitta det här konceptet. Generellt tror jag samhället går mot att man börjar tänka mer hållbart och hur vi konsumerar. Det har blivit mer fokus på hantverk, framför allt handgjort och hållbart. Sedan är det många som gillar det närproducerade.
När det är som kallast sitter Kristine med termobyxor och vinterjacka. Hon har en skål med varmvatten för att kunna värma händerna när hon drejar.

Självplock av blommor
Förutom keramikstudio är Fabrik LL också en gårdsbutik, här finns allt från heminredning, men också ägg, honung och i skördetider grönsaker, potatis och rotfrukter.
– Vi är nästan självförsörjande på det vi odlar. En annan förhoppning är att vi ska kunna erbjuda självplock av snittblommor i sommar. Att man kan komma hit och plocka sin egen bukett, förklarar hon.
Har en vision
Gården ligger vackert vid Hällers myr i Brodalen. I framtiden hoppas Kristine kunna erbjuda utställningar här.
– Jag har en vision. Idag hyr vi ut övervåningen här i ladan för bröllop, konferenser och personalfester. Jag skulle också vilja ha utställningar här, inte bara för egen konst utan lokalt konsthantverk och en fortsättning ut i det naturliga rummet ända ner till sjön. Det är min lilla dröm, avslutar Kristine.

 

Text och foto:
Gabriel Berndtsson
gabriel@lysekilsposten.se

Publicerad: Uppdaterad:
Gabriel Berndtssongabriel@lysekilsposten.se0523-667085
Nyhetsarkiv