En rubinnäktergal, med en rubinfärgad ”haklapp”, har hållit till i Vargön den senaste tiden och rönt berättigad uppmärksamhet i fågelskådarkretsar. Foto: Patrik Eld

Eld fångade ”rubinen” – extremt sällsynt fågel

2021-11-27 En av Sveriges genom tiderna mest uppmärksammade fågel har hållit till i Vargön utanför Vänersborg under den senaste tiden. Det är en rubinnäktergal som setts i ett villaområde i samhället. Ornitologer har vallfärdat hit från när och fjärran. Naturfotografen Patrik Eld från Lysekil är en av dem och han fångade också fågeln på bild.

Fågeln uppmärksammades av en boende i området på måndagen i förra veckan. När artbestämningen var klar spred sig uppgiften om den sällsynta fågeln i tidningar, radio, TV och sociala medier.
På tisdagen var det fullt ”drag” i Vargön med flera hundra ornitologer som sökte den extremt sällsynta fågeln. En fördel i sammanhanget är att rubinnäktergalen varit ganska stationär inom ett begränsat område i Vargön och den har dessutom stannat kvar i över en vecka.
Detta har gjort att många kunnat ta sig hit och få se rariteten, som nu noteras i Sverige för andra gången. Första gången arten sågs var 2018 i ett industriområde i Skoghall strax söder om Karlstad.
Rubinnäktergalen är en fågel som häckar i norra Asien och delar av Sibirien ända bort till Kamtjatkahalvön. Den övervintrar i södra och sydöstra Asien. Fågeln som landade i Vargön har alltså navigerat ordentligt fel.

Blandade dialekter
Dialekterna var blandade i de stora grupper av fågelskådare som samlats i de lilla villasamhället. Här har hörts exempelvis luleåmål, malmö-dialekt, stockholmska men även danska och norska. En del ornitologer som gärna vill ”kryssa” räds inte en resa på hundra mil eller mer, enkel väg.
Från LP:s utgivningsområde har många fågelintresserade sökt sig till Vargön för att försöka få syn på rariteten. Ofta har sökandet varit framgångsrikt eftersom rubinnäktergalen varit så stationär.
Naturfotografen Patrik Eld var en av alla som åkt till Varg-ön och han fick, i vanlig ordning, fina bilder av fågeln.
Så här berättar han om sitt möte med fågeln:
”Det tog en stund innan den visade upp sig men väl framme bjöd den på några riktigt fina obsar. Fåglar har ju ofta ett beteende som går att lära känna igen. Förstod att den sannolikt skulle passera förbi ett visst område då den gjorde det upprepade gånger under morgonen. När alla skådarna var på annat håll hack i häl på fågeln så ställde jag mig och väntade på ”min plats”, och visst kom han tillbaks. Då var det bara att trycka av. En fantastik fågelupplevelse på alla sätt”, summerar Patrik Eld.

Publicerad: Uppdaterad:
Thomas Andersson, thomas@lysekilsposten.se0523-667084
Annons
Nyhetsarkiv