Elva körmedlemmar hade mönstrat upp för kvällens konsert kring höstfärger i Lysekils kyrka.

Efterlängtad konsert med Lysekils kyrkokör gick i höstens tecken

2021-10-23 På söndagskvällen hölls en efterlängtad konsert i Lysekils kyrka. Det var Lysekils kyrkokör som, efter ett långt uppehåll, gav sin första konsert för höstterminen med en något lättare repertoar anspelande, just på hösten och dess färger. Konserten innebar även en premiär för körens nya ledare Agneta Holm.

Med sig hade man bjudit in gästsolisten Maria Tuimala Sörensson, känd inte minst från sommarens lunchmusik i Lysekils, då hon sjöng blomstersånger, men nu var det hösten som gällde. Vad kan väl vara mera lämpligt för att inleda ett höstprogram än den finlandssvenska Höstvisan med text av Tove Jansson och musik Erna Tauro, inte minst med refrängen Skynda dig älskade, skynda att älska, dagarna mörknar minut för minut. Melodin låg väl till för Maria och hon sjöng nyanserat med stor inlevelse.

Minns i november

Även den kända sången Minns i november, passade utmärkt för Maria Tuimala Sörensson och sången kanske uppskattas som mest, just när det är höst. Musiken är gjord av Tom Jones, med text av Harvey Schmidt. Den svenska texten är gjord av Gösta Rybrandt.
Kören tillsammans med Maria sjöng även två sånger av den amerikanske tonsättaren Alan Menken, kompositör främst av filmmusik, i synnerhet animerad sådan. Det blev Färger i en vind samt Esmeraldas bön. I båda fallen stod Monica Forsberg för den svenska texten.

Agneta Holm, ny körledare i Lysekils församling, ledde kören under söndagens kvällskonsert.

Vara ingenting höjdpunkt

Kvällens höjdpunkt var nog, enligt anmälarens åsikt, när kören sjöng en sång av den oerhört mångsidiga författaren, målaren, tecknaren m.m. och så viskompositören Elisabeth Hermodsson med sången Vara ingenting, med en mycket naturlyrisk prägel, men där budskapet också talar om att det alltid finns någon som stöttar oss.
Leonard Cohens Halleluja har rönt en stor popularitet i Sverige och så även med Py Bäckmans text. Man kunde uppfatta suset hos kvällens åhörare.
Kören gjorde några ansträngningar för att även få med sig åhörarna i konserten, i bl. a. Amazing grace och Dagen är nära, men alla var huvudsakligen inställda på att höra nytändningen hos Lysekils kyrkokör

Dikt om hösten

I konserten hade man även lagt in läsning av några dikter. Det var Pia Fredh Martinsson, som läste En dikt om hösten, samt Fotspår i sanden. Körledaren, Agneta Holm, fick visa sig på styva linan även på stora Lundénorgeln. Det blev en sättning av Höstpsalm, svensk folkmelodi och Song from a secret garden av norrmannen Rolf Lövland, norsk låtskrivare och musikproducent.

Satte hösten på kartan

Kören sjöng så Mitt äppelträd av den alltför tidigt bortgångne Jerker Leijon med text av Martin Luther, om vikten av att plantera för framtiden- rota det goda, så att det ger frukt, innan det blev dags för avslutningssången. Den kända Stad i ljus, bl.a. genom Tommy Körberg med text och musik av Py Bäckman – Ge mig liv, där allting föds på nytt, ett lämpligt nummer att avsluta med och det tyckte också de 120 åhörarna
Som helhet, ett rikt och varierat program, som verkligen satte hösten på kartan.

Maria Tuimala Sörensson hade åkt ned från Hällevadsholm för att sjunga tillsammans med Lysekils kyrkokör.

Publicerad: Uppdaterad:
Bernt Ortner,
Annons
Nyhetsarkiv