Göran Dalgren ställer ut på konsthallen i Lysekil för andra gången. Efter att ha läst morgontidningen och druckit sitt kaffe, ger han sig ut i ateljén för att måla.

Efter morgonkaffet börjar dagen i ateljén för Göran

”Måleriet är något som kommer att följa mig livet ut”

2015-02-13 Göran Dalgren visar landskapsmotiv, en hel del bohuslänska men även motiv från Österlen och Toscana. Bilderna är inte alltid trogna motiven, det blir både abstrakt och mer föreställande när han målar.
– Det ska finnas lite kvar för betraktaren att känna, påpekar Göran.

Månadens utställare på konsthallen i Lysekil bor inte längre bort än andra sidan Gullmarn, på Bokenäset.
Där har han sin ateljé och sitt galleri. Göran är 75 år gammal och måleriet har följt honom sedan han tog den där kursen för cirka 30 år sedan.
Fast i målarburken
– Jag skulle på bio med familjen, i skyltfönstret intill fick jag se en vacker tavla. Den skulle jag vilja ha, sa jag. Det snappade familjen upp och nästa gång jag fyllde fick jag tavlan målad av en konstnär från Uddevalla, som även höll kurser i måleri, berättar han.
Göran tog några kurser för konstnären och är sedan dess fast i målarburken.
Göran visar både olja och akvarell på konsthallen. Motiven är mestadels från Bohuslän men även från Österlen och en bild är från Toscana.
– Mestadels hämtar jag motiven från närområdet, men vi är en grupp målare som träffas, oftast på Österlen, men vi har även besökt andra platser för att måla tillsammans, berättar han.

Ett avbrott i hemmamålningen

Det började med kurser på Österlen. Efter några år bestämde gruppen att de skulle träffas och måla själva.
– Det blir ett litet avbrott i målningen hemma, att åka ut och träffa målarvänner. Vi har alla olika sätt att måla och inspirerar varandra, förklarar han.
Göran är född i Skåne, kanske en av anledningarna till att han ofta återvänder. Flyttlasset gick redan när han bara var några år gammal, så Göran säger att han är från Vänersborg. Men sedan många år tillbaka är han ingift i Bokenäs, där han trivs.
– Måleriet är något som kommer att följa mig livet ut. Efter att jag läst min tidning och druckit mitt morgonkaffe går jag i princip ut varje dag i min ateljé, berättar Göran.

Reservationslöst omtolka

När det kommer till hans måleri så blir det både olja och akvarell.
Oljan är oftast mer föreställande medan akvarellen får leva lite sitt eget liv.
– Jag inspireras av min omgivning och känslomässigt i det jag ser i landskapet. Jag försöker inte i första hand avbilda utan spontant och reservationslöst omtolka och gestalta, förklarar han.
På senare år har det blivit mer akvarell något som han tycker är spännande.
– Jag använder ofta mycket vatten, och då far det ibland iväg åt lite olika håll. Det gäller att ta vara på när det händer något i bilden. Sedan jobbar jag mycket med ljuset och försöker hitta en känsla att måla vidare på, förklarar Göran som ställer ut på konsthallen i Lysekil för andra gången. Vernissagen är nu på lördag.

Publicerad:
Gabriel Berndtssongabriel@lysekilsposten.se0523-667085
Nyhetsarkiv