Alla elever och lärare  i  EESCs Plenisal.
Foto: Privat
Alla elever och lärare i EESCs Plenisal. Foto: Privat

Efter Bryssel: Filippa håller tal på nationaldagen

2025-04-15 Efter intensiva dagar i Bryssel, där Filippa diskuterade Europas framtid med ungdomar från hela kontinenten, väntar nu ett tal på nationaldagen hemma i Lysekil. Med sig hem har hon nya perspektiv, kontakter och en starkare tro på kraften i det öppna samtalet.
– Det viktigaste för mig var personerna jag träffade. Och insikten att det öppna samtalet, där man lyssnar aktivt och vågar säga vad man tycker, är en så otroligt värdefull grund, både i politik och i livet.

För ungefär en månad sedan åkte Filippa Stenbeck till Bryssel. Hon blev utvald av EU att, som enda svenska representant, delta i ”YEYS 2025”. Ett möte där unga från Europa diskuterade EUs framtid.
– Första dagen handlade mycket om hur man är en bra gruppmedlem, hur man lyssnar aktivt och bidrar till att diskussionen går framåt. Det skapade en väldigt positiv stämning som gjorde det lätt att prata, berättar Filippa.

Antikorruption viktigast idag
Filippa och de andra nästan 100 deltagarna bollade idéer och formulerade fem förslag till EU: antikorruption, klimat, jämställdhet, ungdomsrepresentation och samhällskunskap.
Filippa jobbade med klimatfrågorna och fick med två förslag till plenisalen – att avpolitisera klimatet och att förståelsen för problemet ofta är ytlig.
Störst reaktioner väckte frågan om antikorruption.
– Jag blev förvånad att klimatet inte var viktigast. Men samma dag kom en rapport som visade att bara 25 procent av världens länder nu är demokratier – jämfört med 50 procent för tio år sen. Vi går ju baklänges.

Sverige kreddades i jämställdhetsfrågan
Att samhällskunskap blev en av huvudfrågorna förvånade Filippa först, men efter samtal med andra deltagare blev det tydligt varför.
– I många länder är det vanligt att samhällskunskapen är partisk eller fylld av desinformation. Så ser det ju inte ut i Sverige, och vi fick också mycket beröm för vår jämställdhet. Särskilt kring föräldraledigheten.
Ett samtal med sin rumskamrat från Kroatien satte verkligen saker i perspektiv.
– Hon berättade att kvinnor där demonstrerar för att förlora sin rätt att jobba och det kom många liknande exempel från flera länder. Så utvecklingen går bakåt i många fall.

Tal på nationaldagen
Trots allvaret i många diskussioner var det också en plats för glädje och gemenskap. Under måltiderna minglades det med representanter från ungdomsorganisationer och EU:s institutioner, och på kvällarna fanns det utrymme för avslappnat häng.
– Det var så många inspirerande personer där. Jag pratade med flera som jobbar med diplomati, och fick både kontakter och tips. Det bekräftade bara att det är den vägen jag vill gå. Jag har velat jobba med internationella relationer sedan jag var tio.
Och engagemanget har inte gått obemärkt förbi. Efter resan hörde Lysekils kommun av sig och bad Filippa hålla tal på nationaldagen.
– Jag ska prata om demokrati och diplomati, och det är klart att jag kommer nämna något från Brysselresan. Men fokus kommer vara på ämnet i sig, och varför det är så viktigt – inte minst i dagens värld.

Vill plugga i Lund
Med studenten bara veckor bort väntar snart nya äventyr. Först jobb som fiskrensare i Norge, sedan resa och efter det förhoppningsvis en framtid på Lunds universitets program i freds- och konfliktvetenskap.
– Jag har bara råd med ett B i betyg, och det borde jag klara. Annars får jag plugga upp det i efterhand, säger hon skrattandes.
Trots alla lärdomar och den stora äran att få resa till Bryssel, är det inte främst de politiska insikterna som etsat sig fast.
– Det viktigaste för mig var personerna jag träffade. Och insikten att det öppna samtalet, där man lyssnar aktivt och vågar säga vad man tycker, är en så otroligt värdefull grund, både i politik och i livet.

Publicerad: Uppdaterad:
Michelle Hammargrenmichelle@lysekilsposten.se
Nyhetsarkiv