– Mikroklimatet är fint för odling av vindruvor i Lysekil, säger Javier Gonzalez Amador, som är uppvuxen i Spanien i en tradition där man gör sitt vin från egna odlingar.

Druvorna skördas i Lysekils egen vingård

Har siktet inställt på 3000 vinstockar

2015-10-22 Nu är det skördetid i Lysekils vingård, eller Chateaux Luna som Javier Gonzalez Amador också kallar den.
Idag växer runt 1300 vinstockar på markerna runt gården i Dalskogen.
– I år hoppas vi på att kunna göra runt 120 flaskor vin, säger Javier, som driver verksamheten tillsammans med Anette Niklasson.

Vinodlingen i Lysekil är den enda i sitt slag i Bohuslän. Vinstockarna, mellan ett och fem år gamla, står planterade i långa rader med ett frodigt och vackert bladverk. De flesta plantor är skördade vid LP:s besök, men en del har fortfarande druvklasar kvar.

De senaste veckorna har druvorna skördats av sorten Solaris, en grön tålig druva som passar bra att göra vin på i det svenska klimatet. Druvorna jäses nu och ska stå i två veckor…

Läs mer i papperstidningen eller på buyandread.

https://www.buyandread.com/next/pub.htm?pub=lysekilsposten

Publicerad: Uppdaterad:
Thomas Andersson, thomas@lysekilsposten.se0523-667084
Nyhetsarkiv