Biovisningarna med gratis inträde för barn och ungdom under höstlovsveckan var populärt. Foto: Margareta Anderberg

Donation gav positiv nystart på Skaftö

2021-11-25 När Covid-19 pandemin slog till våren 2020 fick Skaftö Folkets Hus en donation av Tor-Evert och Britta Broskär. Tanken med donationen var att pengarna skulle gå till en glad och positiv uppstart för Skaftö och vara en nystart mot nya möten, aktiviteter och verksamhet efter pandemin.

Vaccinering och lättade restriktioner för möten har möjliggjort att Folkets Hus nu under två veckor i höst har kunnat bjuda Skaftöborna på en rad evenemang för olika åldrar.
Tor-Evert och Britta Broskär har tidigare bidragit rikligt ekonomiskt till att förverkliga olika projekt på Skaftö och stötta föreningar på ön i olika former.
Skaftö Folkets Hus fick 200 000 kr våren 2020, där hälften var öronmärkt för själva huset och hälften av pengarna alltså skulle gå till en glad och positiv uppstart för Skaftö. Först var det tänkt att dessa pengar skulle användas till en härlig kväll tillsammans, men Skaftö Folkets Hus tänkte om och istället blev det två veckor fulla av aktiviteter och evenemang.

”Kultur för hela Skaftö”
Den första veckan 3-10 oktober låg strax innan Lysekils Kulturvecka för att inte krocka med andra evenemang. ”Kultur för hela Skaftö” veckan inleddes med en Edit Piaf kväll med Ida Andersson och Lowe Pettersson. Gåke,”trubaduren från Strömmarna”, levererade humor, skrönor och musik. Alla barnen i Skaftö skola bjöds på en musikföreställning med Mama Gumbo som tog med barnen på en musikalisk resa genom Afrika. Rockcoverbandet ”Ettochetthalvtskägg” gjorde stor succé och veckan avslutades med att Skaftöborna bjöds på en familjeföreställning med Moster Gitarr.
Alla dessa evenemang med gratis entré tack vare donationen och faktiskt var det så att det fanns pengar över.

Höstlovsaktiviteter för barn
Skaftö Folkets Hus beslöt då att satsa resterande pengar på aktiviteter för barn och ungdomar som under höstlovet nu i november bjudits på biovisning av ”Eternals”, ”Ainbo: Amazonas väktare” och ”Coda”. Under höstlovet bjöd man också på ”Prova på dans för barn” med danspedagogen Hedda Parkkonen under tre dagar för åldrarna 3-10 år.
– Vi känner en stor tacksamhet för donationen vi fick och också att det blev ett fantastiskt fint program och att vi nått en bred publik. Vi har under hösten verkligen försökt få till ett program för alla åldersgrupper, berättar Agnetha Göthesson från Skaftö Folkets Hus.
– Uppslutningen har varit fantastisk och responsen väldigt positiv. Vi har haft över 100 personer på varje program förutom småbarnen. Det har varit mycket arbete med att få ihop programmet men det har samtidigt varit ett mycket roligt jobb för oss här på Skaftö Folkets Hus.
Tor-Evert Broskär är ett välkänt ansikte på Skaftö och deltar flitigt i de flesta evenemang och aktiviteter på ön. På grund av en knäoperation har Tor-Evert under hösten varit tvungen att stanna hemma och han kunde därför inte själv delta på de evenemang donationen möjliggjorde.
– Jag hade ju gärna velat delta, men det gick tyvärr inte. Jag och familjen har emellertid fått mycket positiv respons på evenemangen i Skaftö Folkets Hus under dessa två veckor. Britta och jag är glada att på detta sätt kunnat bidra till en positiv uppstart för Skaftö när vi nu tack vare vaccinationer och lättade restriktioner från Folkhälsomyndigheten har kunnat börja öppna upp lite mer och umgås igen.

Text: Margareta Anderberg
Foto: Kerstin Wennergren, M Anderberg

Publicerad: Uppdaterad:
Annons
Nyhetsarkiv