Död späckhuggare hittad vid brygga i Hunnebostrand

2023-05-18 En död späckhuggare anträffades i Hunnebostrand på torsdagsmorgonen. Den sju meter långa och över två ton tunga späckhuggaren, hade fastnat i en brygga vid en småbåtshamn. Fyndet gjordes bara några dagar efter att en späckhuggare siktats simmande i vattnen utanför Smögen.

– Vi har en flock med späckhuggare som rör sig längs den svenska västkusten så det händer naturligtvis då och då att någon av dem dör, säger Kennet Lundin, marinbiolog på Göteborgs naturhistoriska museum till SVT Nyheter.
– Däremot är det väldigt, väldigt ovanligt att någon skulle vara död och flyta i land.
Naturhistoriska riksmuséet i Stockholm kopplades in och späckhuggaren kommer att genomgå en obduktion för att få reda på dödsorsaken. I ett första utlåtande från obduktionen, som ägde rum på återvinningscentralen på Sivik i Lysekil, dit den transporterats med lastbil, har man konstaterat att den döde späckhuggaren var en äldre hane med dålig tandstatus. Dessutom var den mager, vilket kan tyda på att den var sjuk. En späckhuggare kan bli 40-50 år gammal. En hane kan bli ännu äldre och blir även större i storlek.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv