Hasse, Stephanie och Camilla Ekstrand har alla varit med och planerat julmarknaden, “Barnens Jul” och julklappskvällen. De hoppas att initiativen kan inspirera fler Lysekilsbor till att handla sina julklappar lokalt.

“Det finns ett brett sortiment i Lysekil”

Handlarna bjuder in till julmarknad – och uppmanar Lysekilsborna att handla klappar lokalt

2022-12-07 Handlarna i Lysekil och föreningslivet har gått samman för att se till att skapa julstämning i staden under de kommande helgerna.
Under tisdagsmorgonen träffade Lysekilsposten Hasse, Camilla och Stephanie Ekbrand för att prata om programmen och vikten av lokal handel.

OBS! Till och med morgonen måndag den 12 december kan du läsa vår e-tidning gratis. Klicka HÄR för att ta del av årets andra JULSPECIAL. Du kan förstås även läsa äldre utgåvor flera år tillbaka. Ladda gärna ner vår app för bästa läsupplevelse
Trevlig läsning!

Under tisdagsmorgonen besöker Lysekilsposten Hasse Ekbrand i Lysekils Bokhandel för att prata om söndagens julmarknad och kommande julaktiviteter i Lysekil. På plats finns även Camilla och Stephani­e Ekbrand som driver leksaksaffären Zebran tvärs över gatan.
Sällskapet berättar att flera föreningar och många av stadens butiker tillsammans har planerat för tre innehållsrika dagar.
– Det är viktigt med samarbete, speciellt i dessa tider när det finns så mycket som talar emot oss, säger Hasse Ekbrand och tillägger:
– Vi har varit med om många stålbad, men vi har överlevt så här långt!
Han poängterar också att förutsättningarna för samarbeten är goda. I dagsläget finns det fler eldsjälar inom handeln i Lysekil än vad det har funnits på många år, säger han.
– Dessutom så är det många som har kommit in utifrån med idéer från sina tidigare städer, tillägger Camilla Ekbrand.

“Prova lokala butiken först”
Sommaren och julen är extremt viktiga för handlarna i en liten stad som Lysekil. Därför är det viktigt för dem att arbeta tillsammans för att få Lysekilsborna att handla lokalt. Julhandeln gör att butikerna kan hålla sig på benen under den långa väntan på sommaren.
Camilla Ekbrand menar också att många underskattar det stora utbud som finns i vår lilla stad. Hon förstår att man inte kan hitta precis allt man behöver i Lysekil, men misstänker att man kan hitta betydligt mer än vad många tror.
– Det händer ganska ofta att kunder säger till mig att “åh, har ni den här produkten? Jag har letat överallt efter den!”. Så det kan nog vara en bra idé att prova de lokala butikerna först, säger hon.

Ponnyridning, dans och julmusik
Söndagens julmarknad kommer att bli en fullspäckad dag för hela familjen. Stephanie Ekbrand, som har stenkoll på programmet, berättar bland annat att Lysekils Ryttarförening kommer att anordna ponnyridning i parken, att tigern Teo från Nordic Wellnes kommer att dyka upp för att dansa och umgås med barnen, att folkdansgillet ska leda en stor dans runt julgranen och att det blir stämningsfull julmusik. Efter dansen dyker dessutom självaste tomten upp för att dela ut gottepåsar till barnen som deltagit. Det finns flera hundra stycken, så det blir en rejäl godisfest.
Längs Kungsgatan kommer det att säljas sådant som korv, ost, brända mandlar och annat som hör julen till. Till råga på allt detta så står de lokala butikerna förstås redo att ta emot marknadens besökare med öppna armar.
En vecka senare, söndagen den 18 december, så fortsätter julmyset i Lysekil. Då är det dags för “Barnens jul”. Tomten och tigern Theo dyker upp igen och tomten kommer den här gången att ta emot önskelistor från barnen.

Stort julklappslotteri
Under dagen kommer även Michaela Henriksen från salong finess att spraya barnens hår med fina och roliga färger och Skals gård kommer att finnas på plats för att sälja mjölk och visa upp sina kalvar.
– Det blir en mysig dag på stan för barn och familjer, summerar Stephanie Ekbrand.
Den 22 december är det sedan dags för julklappskväll. De flesta av butikerna i Lysekil kommer då att hålla öppet till klockan åtta på kvällen. Lysekilsborna kan även förvänta sig en hel del fina erbjudanden. Den som handlar för över 200 kronor anmäler sig också till ett lotteri med en lott per köptillfälle. Lotteriet kallas julklappsjakten och förstapriset är en stor julklappssäck, innehållandes varor från Lysekils olika butiker.
– Det är en välfylld säck. Förra året så tror jag att den innehöll julklappar för över 15 000, säger Hasse Ekbrand.

Viktigt med stöd från invånarna
Strax innan Camilla och Stephanie Ekbrand behöver återgå till arbetet i leksaksbutiken, som de beskriver som rena rama tomteverkstaden just nu, så berättar Camilla att hon vill att Lysekil ska vara en stad som lever året runt.
–Vi vill inte bli ett sådant ställe som lever några månader på sommaren och sen är helt livlöst under resten av året, säger hon.
Och för att Lysekil ska leva så krävs det att människor handlar lokalt, säger Hasse Ekbrand:
– Har man inte stödet från de lokala invånarna så blir det svårt!

Publicerad: Uppdaterad:
Annons
Nyhetsarkiv